Изложба на художника Янаки Манасиев гостува в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Изложба на художника Янаки Манасиев гостува в Стара Загора

На 23 февруари /петък/ 2024 г., от 18.00 ч. в голямата зала на Художествена галерия – Стара Загора, ще бъде открита гостуващата изложба “Янаки Манасиев. Самотен и встрани“, която включва над 80 произведения живопис, графика и рисунки от целия творчески път на художника. Тя ще бъде в Галерията под липите до края на месец март.

Проектът на Софийска градска художествена галерия, с куратори Аделина Филева, Галина Димитрова-Димова и Мила Старейшинска-Ангелова, до преди седмица беше част от календара на столичната галерия. Тя е подготвена през 2023 година по повод 90 години от рождението на художника. Включва творби от Къща-музей „Янаки Манасиев” в с. Божѝца, Търговищко и от колекциите на Националната галерия, СГХГ и галериите в Търговище, Шумен, Велико Търново, Габрово, Плевен, Разград, Ямбол, Сливен, Пловдив, Дарение колекция „Светлин Русев”, Плевен. Пред старозагорската публика творчеството на Янаки Манасиев се представя за първи път. Негов ученик и впоследствие през 1970-те години – асистент във ВТУ, е старозагорският художник Димо Генов.

За Янаки Манасиев д-р Галина Димитров-Димова споделя: „Подминал суетните амбиции и мимолетните възвеличавания, творецът остава леко встрани от оживелия художествен живот у нас през 60-те и 70-те години на 20 век. Творческото кредо на художника обяснява близките черти, които могат да се открият в картините му, свързани с изкуството на френския модернизъм. Сред своите съвременници Манасиев е имал авторитет на новатор в изкуството, който гради собствен стил – оригинален и смел. Основното място в неговите произведения е отредено на човека с цялата сложност на духовния и емоционален свят. Той е част от поколението творци /Светлин Русев, Георги Баев, Иван Кирков и др./, които стъпват на художествената сцена през 60-те години на 20 век и правят смела реформа в изкуството”.

Янаки Манасиев (1932–1978) е роден в с. Божѝца, област Търговище. През 1952 година учи в специалност „Живопис” на Художествената академия в София при професорите Ненко Балкански и Илия Петров. След 1970 година той става асистент във Великотърновския университет и преподава в специалност „Живопис”, а през 1978 година се хабилитира като „доцент”. Участва в много общи художествени изложби, национални конкурси, пленери, организира студентски прояви, изложби и др. Открива две самостоятелни изложби през 1975 година (Пловдив и Велико Търново) и една с цикъла Ленинградски акварели през 1976 година в София. Творчеството му включва маслена живопис, акварели, графика и рисунки. Работи във всички жанрове като създава портрети, автопортрети, фигурални композиции, познат е също като „майстор на женското тяло”, впечатляват и неговите серии пейзажи, натюрморти, илюстрира книги и има сценографски проекти. Художникът не подписва творбите си, но те се открояват с подчертано индивидуален и характерен почерк.

Начална дата: четвъртък, 29 февруари 2024

Крайна дата: неделя, 31 март 2024

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали