За втори път Детски арт фестивал "Промая" организират в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
За втори път Детски арт фестивал

Община Стара Загора, Travel Craft Club и НЧ "Родина-1860" канят всички малки и големи изследователи, експериментатори, любознайковци и сръчковци на втория Детски арт фестивал "Промая", който ще се проведе на 16 септември 2023г. от 10 до 16 часа на Кестеновата алея в парк „5-ти октомври“. Тази година фестивалът е с научно-експериментална насоченост.

Подготвена е сцена с ефектни научни шоута и повече от 20 разнообразни работилници, напълно безплатни, в които децата могат да вземат участие, да усвоят нови знания, да творят и да отнесат направеното вкъщи. На всеки кръгъл час на обособената сцена всеки дошъл ще има възможността да види удивителни „Научни Шоу програми“.

Научно шоу на ДНК (Детски Научен Клас), заедно със създателя Явор Денчев – магистър по микробилогия (Университет на Виктория, Канада), учител и аниматор с дългогодишен опит както в България, така и в Канада, ще покаже, че науката е вълнуваща и е в нашите гени.

Децата ще бъдат запленени от химичните и физични експерименти на "Корпус за бързо гърмене", които ще дойдат специално в нашия град от Софийски университет. Димитър Узунов, отново от София, ще издаде „Как се създават научно-фантастични светове“, а Мариела Станчева ще разкаже за „Наръчника на бунтаря за разваляне на часа по математика“.

Алеята на кестените ще бъде превърната и в научна "лаборатория" с куп интересни работилници и занимания за всички.

Астрономическа обсерватория, Стара Загора ще има свой специален щанд, на който ще ни пренесе в далечния свят на планети и космонавти с:

• Мултимедийни презентации: нови данни от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ за дълбокия Космос, хранене на космонавтите по време на орбитални полети и космически пътешествия, Слънце и слънчева активност, космически мисии до Марс и др.; 

• Наблюдения на повърхността на Слънцето с телескоп със специален слънчев филтър;  Представяне на космически храни

•Космическа работилница „Направи си сам спътник“.

Ще има още много игри и забавления:

Работилница за минерали, „Сгъни наука“, „3D принтиране“ с Михаил Загорски, „Светът на байта“, Първи стъпки в програмирането с Blue Bot&Bee Bot, заедно с Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Работилница за съзвездия с Travel Craft Club, Ментална аритметика, Клуб „Забавна астрономия“ и Клуб „Млад експериментатор“ на ЦПЛР, презентация и STEM работилници на ДИПКУ към Тракийски университет Стара Загора.

Входът е свободен.

Начална дата: събота, 16 септември 2023

Крайна дата: събота, 16 септември 2023

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали