Юбилеен концерт "70 години Музикална школа при НЧ "Родина"

Размер на шрифта: A A A
Юбилеен концерт

Юбилеен концерт "70 години Музикална школа при НЧ "Родина" на 20 май, понеделник, 17.00 часа в Градска художествена галерия! 

70 ГОДИНИ ЧЕСТВА МУЗИКАЛНА ШКОЛА ПРИ НЧ „РОДИНА 1860”- СТАРА ЗАГОРА 

Школата е основана през далечната 1954г. Първоначално се сформират два класа: по пиано на Люба Рачева и по цигулка на Сава Бъчваров, който става и първият директор на школата. Скоро след това се откриват и нови класове по акордеон, солфеж, цигулка, 

виола, виолончело и контрабас. Преподавателят по цигулка Тенко Тенев създава Детски струнен оркестър. Първите учители са били Блага Чернева, Стефан Моцинов, Пенка Попова, Славея Касабова. Като учители по пиано са работили Елена Корабарова, Веска Влахова, Ана Бояджиева, Нели Камбурова.

Учители по акордеон в школата са били Димитър Димитров, Милчо Божков, Татяна Нанева и Динко Карадонев. Под ръководството на Динко Карадонев е създаден акордеонен оркестър, завоювал множество престижни награди.

От 1975 до 2005г. в школата преподава солфеж Ваня Овчарова. Тя създава вокални формации от групите по солфеж и успешно подготвя голям брой ученици, приети в Музикални училища.

Трябва да се отбележи съвестния и всеотдаен труд на Грета Анастасова, която работи, като преподавател по пиано в школата повече от 40 год. Нейни ученици са: Антон Радев- сега оперен певец, пианистите Трифон Трифонов и Ирена Русенова ,Люба Маркова- преподавател, изпълнител и композитор в Хамбург, Германия, както и световноизвестната оперна прима, гордостта на Стара Загора- Веселина Кацарова.

 

От 1979 до 2001г. директор на школата е Милчо Божков. През това време започва да се изучава флейта, тромпет, кларнет, оперно пеене и китара.

От 2001 до 20018г. директор е Светла Данева. По това време се сформира клас по синтезатор с преподаватели Николай Цолов и Стоян Радев.

От 2018г. и понастоящем директор на школата е Мария Кирекчиева.

Днес, музикалната школа си има име - Музикална школа "Фортисимо" при Читалище "Родина" .

Сформиран е нов клас по укулеле, с преподавател Никола Петков. Възобновени са класовете по синтезатор и солфеж. Въведени са Музикални занимания за най- малките, от 3 до 5 г.В школата се предлага обучение по пиано, китара, укулеле, барабани и солфеж. Приемат се деца над 4-5 год. възраст, ученици и възрастни без ограничения във възрастта.

Нововъведение в образователната програма на Музикална школа е проекта- “ Заедно на концерт”. В рамките на този проект се организира посещение на класически концерти и други музикални и сценични изяви с цел повишаване на общата музикална култура и изграждане на артистичен и духовен мироглед на учениците.

 

В последните години, в резултат на всеотдайната работа на преподаватели и ученици са завоювани множество престижни награди от национални и международни конкурси.

С особени заслуги за издигане авторитета на школата са учениците на Мария Кирекчиева, носители на много първи и специални награди. Това са : Яна Желева, Лорийн Тевекелян, Рая и Марта Добреви, Мая Пенкова, Тимотей и Теодора Вълкови.

 

Гордост за школата и носители на награди от конкурси са и учениците на Светла Данева- Николай Атанасов и Георги Соколов, както и Виктор Стоев, ученик на Деница Георгиева.

Днес, преподаватели в музикалната школа са: Мария Кирекчиева, Деница Георгиева, Маргарита Ванденева, по пиано и солфеж. Никола Петков- китара и укулеле, Петър Паликарев - синтезатор и Атанас Георгиев - барабани.

 

Начална дата: 20 Май 2024

Крайна дата: 20 Май 2024

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали