Великолепният спектакъл на операта „Евгений Онегин” – на 23 и 24 февруари на сцената на Старозагорската опера

Размер на шрифта: A A A
Великолепният спектакъл на операта „Евгений Онегин” – на 23 и 24 февруари на сцената на Старозагорската опера

На 23 и 24 февруари, от 19.00 часа, на сцената на Старозагорската опера ще блесне впечатляващата постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. С премиерата на спектакъла, която предизвика възторжените отзиви на публиката и специалистите, бе открито 53-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство миналата година. На 23 февруари в главните роли зрителите ще имат възможността да аплодират Тамара Калинкина – в ролята на Татяна, Валери Турманов – в ролята на Евгений Онегин и Ивайло Йовчев - Ленски. На 24 февруари сопраното Гергана Георгиева ще направи своя дебют в ролята на Татяна, в ролята на Онегин зрителите ще видят Йосиф Славов, Николай Моцов ще бъде Ленски. В ролите на Олга и княз Гремин и в двете вечери ще се представят Даниела Дякова и Ивайло Джуров. Спектаклите ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, хормайстор - Младен Станев, режисьор на постановката е Славчо Николов, а автор на сценичния дизайн и костюмите е Гендони. Участват още: солистите Тереза Бракалова /Филипевна/, Добринка Койнова /Ларина/, Стоян Буюклиев /Трике/, Живко Добрев /Зарецки/, Костадин Якшев /Гильо/, оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора.

Победителката в конкурса „Гена Димитрова” 2022 Гергана Георгиева дебютира в ролята на Татяна

На 24 февруари сопраното Гергана Георгиева ще направи своя дългоочакван  дебют в ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски на сцената на Старозагорската опера. През 2022 година младата певица е финалист в Първия национален конкурс с международно участие „Стоян Попов”-Бургас. Тогава в журито е и директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, който и дава Специалната награда на Старозагорската опера – дебют в ролята на Татяна в премиерните спектакли на операта „Евгений Онегин”. Гергана Георгиева участва в пълния репетиционен период на премиерното заглавие и на 24 февруари предстои най-после да направи своя сценичен дебют в любимата роля на Татяна, която през годините й се „изплъзва”  многократно. Но певицата приема всичко с плюсов знак, защото добре знае, че има роли, за които е необходима не само вокална, но и творческа зрялост.

Ето какво споделя Гергана Георгиева броени дни преди своя мечтан дебют в ролята на Татяна: „Огромно вълнение изпитвам за предстоящия си дебют в ролята на Татяна от операта "Евгений Онегин". Благодарна съм на ръководството на Държавна опера-Стара Загора и на господин Огнян Драганов за тази предоставена възможност.

За първи път прочетох писмото на Татяна в седми клас в часа по руски език, а след това в първи курс в Националната музикална академия,"Проф. Панчо Владигеров", отново в час по руски език. Още тогава в мен се зароди желание да опозная цялостния образ на героинята на  Пушкин и когато в четвърти курс преподавателят ни по актьорско майсторство Маестро Пламен Карталов поиска от нас да научим цяла партия от опера, знаех какво ще избера - Татяна от операта "Евгений Онегин". Докосвайки се до романа на великия поет Пушкин и паралелно с това изучавайки сложността в драматургията  и стила на тази разкошна музика на Чайковски, завинаги се влюбих в образа на тази девойка, която макар в началото да е съвсем обикновено селско момиче, носи у себе си богата, чиста и искрена душа и остава вярна на себе си и на своя морал, дори с цената на собственото си щастие и любов.

През 2016г. имах  шанса да участвам в репетиционния период и подготовката за премиерата на операта „Евгений Онегин” в Софийската опера и балет, където вокален педагог беше Лариса Георгиева и режисьор Вера Петрова. Научих много от този период и успях да добия по-дълбока представа за образа на Татяна. Опознах я и я почувствах още по-близка до себе си и когато през 2022г. бях удостоена със специалната награда за дебют в тази роля на сцената на Държавна опера-Стара Загора, усетих щастието, че най-накрая ще се сбъдне една моя дългоочаквана мечта.

Благодарна съм за срещите си с операта "Евгений Онегин" през годините, защото по този начин имах добра подготовка за работа с тези изключителни професионалисти в лицата на режисьора Славчо Николов и диригента Маестро Ивайло Кринчев. За първи път работя със Славчо Николов и много харесвам неговия подход към артиста. Познавайки добре драматургията на произведението, той ни даваше основни насоки, по които да се водим в изграждането на образите, но ни оставяше свободни да претворяваме героите, като дадем от себе си нюанс от нашата душевност, стига да не вреди на цялостната идея. С Маестро Кринчев съм работила в Академията и бях много щастлива, че ще музицираме заедно в това сложно заглавие. Той, като строг застъпник на стила на Чайковски, изискваше от нас максимално приближаване до стила, водене на линията в музиката, до извеждане на текста с най-точната палитра и емоция в гласа. Целият репетиционен процес беше истинско удоволствие за мен. Да пея заедно с изключително талантливите певци на Старозагорската опера, за мен е незаменим опит, сред тях срещнах истински приятели. Затова с огромно нетърпение очаквам и финалните репетиции, когато отново заедно с тези големи артисти и творци  ще се потопим в това вечно изкуство.

Да ни е на добър час на спектаклите на 23 и 24 февруари! Каня всички зрители от сърце!”

ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА е родена в гр София. През 2012 г. завършва с бакалавърска степен  НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа по оперно пеене на проф. Мила Дюлгерова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. През 2013г. защитава и магистърска степен. След завършване на Академията, неин вокален педагог става прочутото българско мецосопрано Христина Ангелакова.

Участва в майсторските класове на: Анна Томова-Синтова, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Стефка Евстатиева и Орлин Анастасов.

Носител е на Първа награда на  Четвъртия международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова" в гр.Плевен, получава и Специалната награда на Държавна опера-Варна за дебют в спектакъл. Печели Първа награда на ХIII международен конкурс "Франц Шуберт" в гр.Русе. Лауреат е на Международните конкурси "New Opera Talent" в гр.Риети (Италия) и на Първия  национален конкурс с международно участие "Стоян Попов" в гр. Бургас, на който получава специалната награда на Старозагорската опера – дебют в премиерния спектакъл на операта „Евгений Онегин”.

През септември 2021 г. става стипендиант към Академия "Санта Чечилия" и завършва обучението си в Академията "Борис Христов" в Рим с преподаватели Орлин Анастасов, Бойко Цветанов, Александрина Пендачанска, Дарина Такова, Мариана Пенчева, Алесандро д'Агостини и Роберто Скандиуци.

На 9 ноември 2021 прави своя дебют на сцената на Държавна опера-Варна в ролята на Леонора от операта "Трубадур" на Джузепе Верди.

На 15 юни 2023 г. в Зала 1 на НДК, дебютира в ролята на Донна Елвира от операта „Дон Жуан”  от  В. А Моцарт в премиерната постановка на МДТ „К.Кисимов“ гр. Велико Търново.

Начална дата: петък, 23 февруари 2024

Крайна дата: събота, 24 февруари 2024

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали