Програма за VII Национален театрален уоркшоп на аматьорските трупи „Репетиции при отворени врати“

Размер на шрифта: A A A
Програма за VII Национален театрален уоркшоп на аматьорските трупи „Репетиции при отворени врати“

„Предизвикателството Шекспир“ е темата на VІІ Национален театрален уъркшоп на аматьорските трупи „Репетиции при отворени врати“, на който Стара Загора ще бъде домакин от 4 до 6 ноември. Откриването ще е на 4 ноември, петък, от 17.00 часа, в залата на етаж 2 в Народно читалище "Родина-1860". Всички събития в уъркшопа са с вход свободен за публика.

Организатори на проявата са Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860“, със съдействието на Държавна опера и Регионален исторически музей. Идеята за инициативата, още от първото издание, е на обичания старозагорски актьор и режисьор Христофор Недков, ръководител на Младежка театрална студия „Сцена 99“ при читалището.

Тази година среща в града ще си дадат общо над 10 студии - 7 формации от страната – Бургас, Габрово, Шумен, Сливен, Разград, Перник, Враца и няколко от Стара Загора, сред които МТС „Сцена 99“, Театрална студия „Фантазио“, Театралната студия на актьора Иван Калошев и други.

Цялостната идея, визия, организация и реализация на уъркшопа е на актьорския тандем Христофор Недков – Елена Азалова.

Участниците ще работят в смесени групи по емблематични откъси от пиеси на У. Шекспир, като се запознаят със спецификата на Шекспировия стих и изказ, учат сценичен бой с хладно оръжие (шпага и дага), движение, характерна пластика за епохата, класически танц и др., като реализират съвместен спектакъл-пърформанс на 5 ноември, от 19.00 часа, в залата на НЧ „Родина“.

На уъркшопа младите театрали ще имат възможност да се учат от специалистите Димитър Стефанов, Веселин Добрев, Ромина Славова, Христофор Недков.

Кратки визитки на творците:

Доц. Димитър Стефанов, роден през 1984 в София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2008 с „Актьорско майсторство за куклен театър“, магистратура в ЮЗУ по театрална режисура през 2012, докторант в катедра „Актьорско майсторство и режисура за куклен театър“ от 2018 в НАТФИЗ, асистент по актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ от 2014 до днес. Режисьор на 20 постановки, сред които "Разкази от бъчвата", "Живак", "Развратникът", "Сън в лятна нощ", "Бурята", актьор в спектаклите "Бременските музиканти", "Новите дрехи на царя", "Писмо до дядо Коледа".

Веселин Добрев е инструктор по фехтовка и председател на Управителния съвет на „Фехтовален клуб Железник“. Провежда подготовка на състезатели по фехтовка със сабя на деца и подрастващи в град Стара Загора над 10 години. Негови състезатели са носители на призови места от турнири от държавния спортен календар. В тясно сътрудничество с Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и Българска федерация по фехтовка е участник в редица обучения, национални и международни прояви в областта на фехтовката.

Ромина Славова е примабалерина и репетитор на балета на Държавна опера-Стара Загора. През 2008 година се дипломира в Академията за музикално, танцово изкуство и изобразително изкуство /АМТИИ/ град Пловдив със специалност „Балетно изкуство – Балетна педагогика“. През следващите години завършва магистърските програми „Балетна режисура" и „Арт мениджмънт“ Съчетава успешно изпълнителската си кариера с хореографски опит в различни постановки. През 2021 година е отличена от Министерство на културата с Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Христофор Недков - актьор, режисьор, ръководител на Младежка театрална студия „Сцена 99” от 1999г. до сега. Завършил ВИТИЗ (НАТФИЗ), специалност „Актьорско майсторство“ през 1985г., с над 300 роли в драматични, куклени и оперни спектакли. Снимал в пет сериала и седем игрални филма. Поставял спектакли в ДТ „Гео Милев”, Чирпан, Нова Загора, Гълъбово и МТС „Сцена 99”. Студията участва в множество общоградски и национални събития – Избор на млад кмет, Запалване на Коледната елха, Вечер на музеите, Августиада и др. Редовен участник в седем издания на Международния младежки театрален фестивал „Време”, Враца от 2005г. до сега.

 

ПРОГРАМА

04.11.(петък) - /Зала НЧ „Родина“/

14.00 – Пристигане на участниците.Настаняване.

16.00-17.00 - Организационна среща - запознаване на участниците, обсъждане на темата и работния план.

17.00-21.00 - Официално откриване.

Работно занятие. Водещ Христофор Недков.

За Шекспир – доц.Димитър Стефанов - преподавател в НАТФИЗ. Работно занятие - уточняване на групи, откъси от пиеси - преглед и работа по тях, план за следващите дни.   

05.11.(събота)

10.00-13.00 - Работно занятие в две групи. Водещи – Ромина Славова, Христофор Недков, Веселин Добрев

Фоайе на Държавна опера

13.00-14.00 - Обяд. Разходка из Хилядолетна Стара Загора -Регионален исторически музей, Античен форум, Лапидариум

14.00-17.00 - Работно занятие - размяна на групите

Фоайе на Държавна опера

17.00-17.30 - Почивка

17.30.-19.00 - Репетиции на обособените групи, проби по график и техническо подсигуряване – звук, осветление

19.00-21.00 – Импровизиран спектакъл от групите на тема „Шекспир”

Зала НЧ „Родина“, етаж 2

06.11.(неделя)

10.00-13.30.Обсъждане на уъркшопа, предстоящи задачи, изяви и срещи, допълнителни проби - открито за журналисти

Зала НЧ „Родина“, етаж 2

14.00 - Отпътуване на групите.

 

Начална дата: петък, 04 ноември 2022

Крайна дата: неделя, 06 ноември 2022

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали