Представят книга и изложба на доц. Младен Маринов в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Представят книга и изложба на доц. Младен Маринов в Стара Загора

На 20 април, сряда, от 17:30 часа в изложбена зала "Байер" ще бъдат представени книгата: „Интермедия естетически и методически аспекти“ и изложбата IN CRIPTO доц. Младен Младенов.

Книгата представлява комплексно и задълбочено изследване на феномена „интермедия“ във визуалните изкуства през втората половина на 20-ти и началото на 21-ви век. Съдържанието е разпределено в три основни части. Първата част е посветена на теоретичните измерения на категорията „интермедия“ като философски и естетически въпрос в контекста на динамичното жанрово развитие на изкуството след 1960-те години. Тук основните полемични акценти са свързани с противоречивата взаимовръзка между концептуалното разширяване на разбиранията за художествена медия от нео-авангрда и постмодернизма от една страна, а от друга страна от базисната позиция на съвременното изкуство към едно тотално постмедийно състояние на изкуството. Втората част на книгата, която е озаглавена „Интермедия и природа“ представя оригиналния авторски подход на Младен Младенов към интермедията като актуална форма на съвременното изкуство и място за решаване на запомнящи се пластични и пространсвени визуализации. Третата част съдържа изключително важни методологически възгледи за въвеждането на интермедията като самостоятелна програма в художественото образование и интегрирането на нейния образователен потенциал в развитието на съвременната визуална култура.

Концепцията на IN CRIPTO включва привидно обратната перспектива – на вдълбочаване, проникващо отвъд обичайната видимост на нещата. Макровизирането на детайла разкрива относителната съпоставимост на световете, в която малкото изведнъж се оказва непозната нова вселена, примамваща да бъде обгледана и обходена. В същото време се вижда приемствеността с предходните опити на художника за преформатиране на действителността с помощта на отражения, доближения, които могат да превърнат една бетонна стена в платно на изящна дървесна декорация или да срещнат практичното с естетичното в пречупване, подобно на разтворена книга.

Доцент Младен Младенов завършва висше образование в ХА “Н. Павлович”, София, специалност Дърворезба. От 1997 година след издържан конкурс е назначен за асистент в катедра “Педагогика на изобразителното изкуство” към ШУ ”Еп. К. Преславски”.

Начална дата: сряда, 20 април 2022

Крайна дата: сряда, 25 май 2022

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали