Пищният спектакъл „Есмералда. Парижката Света Богородица“ на 6 и 7 октомври в Операта

Размер на шрифта: A A A
Пищният спектакъл „Есмералда. Парижката Света Богородица“ на 6 и 7 октомври в Операта

На 6 и 7 октомври, на сцената на Държавна опера - Стара Загора, от 19.00 часа, любителите на изкуството ще имат възможност да се насладят на пищния мюзикъл „Есмералда. Парижката Света Богородица”, който през лятото в три поредни вечери препълни Античния форум „Августа Траяна”.

На 6 октомври в ролите ще бъдат - Есмералда-Михаела Филева, Фролло-Марин Русинов, Грингоар -Николай Моцов, Квазимодо-Борис Тасков, Фебюс /Феб/           - Богомил Спиров, Клопен -Александър Панайотов, Фльор де Лиз-Гергана Николаева.

На 7 октомври съставът е: Есмералда -Тереза Бракалова, Фролло-Денис Иванов, Гренгоар - Николай Моцов, Квазимодо-Валери Турманов, Фебюс /Феб/- Димитър Райчев, Клопен - Денис Бояджиев, Фльор де Лиз - Ивона Иванова.

„Това произведение е химн на многообразието, изобличение срещу безразличието към страданията на хората, вик, в който се излагат страданията на онези, които се смятат за различни от общество, което е забравило самото значение на човечността, произведение, което говори за любов” – казва Марио Пиаца, хореограф.

 

Старозагорската опера, с директор Огнян Драганов, триумфира достойно със своята първа грандиозна постановка на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица”. Премерен ход в избора на творческия екип с гарантирано постижение с присъствието на големия италиански хореограф Марио Пиаца, който има зад гърба си сериозен творчески актив от хореографии на театрални постановки и мюзикъли. Още повече, че е имал възможността да „пие вода от извора” в Ню Йорк.

Блестящо е и завоеванието и на тази територия от Балета на Старозагорската опера, който отдавна няма нужда от представяне. Изключителен певчески избор от красиви гласове и артисти, за които новото предизвикателство се превърна в начин на живот в продължение на няколко месеца. Великолепна интерпретация на всичките немалко на брой главни роли, в които солистите съхраняват своята индивидуалност и се подчиниха на сложната амалгама от режисура, хореография и музика. Чудесни хор и оркестър, подплатен от рок група!

Огромна работа, в която творческият екип, солисти, хор, оркестър, балет, технически служби и ателиета демонстрираха за пореден път своята класа, талант, посветеност, уникални умения!  Рецептата за щастие е когато обменяш енергия и любов – от сцената към залата и обратно! Получи се и този път! Режисьор на спектакъла е  Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, костюми и сценография Денис Иванов, поетичен превод Йордан Пеев, асистент хореограф Людовик Парти, хормайстор Младен Станев.

Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон. Романът е най-известното произведение на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. Освен многобройните екранизации по мотиви на романа са създадени балети и мюзикъли. Самият Юго смятал, че “Парижката Света Богородица” може да послужи като основа за опера и дори самият той написал либрето. Диригентът Владимир Бошнаков споделя, че в момента, в който се е сблъскал с музиката на „Есмералда-Парижката Света Богородица”, е видял „едни „музикални асансьори“, нещо което не може да се определи като тенор, баритон, сопран, мецосопран…Солистите се „разхождат“ по един огромен диапазон и покриват не само музикален, но и психологически диапазон от пресъздаване на душевни състояния. От мюзикъл, както и маестро Марио Пиаца казва, правим опера. Тук няма текстове. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 + увертюрата всичко в рамките на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, на места – драматична, но много мелодична“

 

Начална дата: сряда, 28 септември 2022

Крайна дата: петък, 07 октомври 2022

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали