Николай Моцов влиза в ролята на Ленски в премиерния спектакъл „Евгений Онегин“ на Държавна опера Стара Загора навръх 50-годишния си юбилей

Размер на шрифта: A A A
Николай Моцов влиза в ролята на Ленски в премиерния спектакъл „Евгений Онегин“ на Държавна опера Стара Загора навръх 50-годишния си юбилей

С ролята си на Ленски в премиерния спектакъл на операта „Евгений Онегин” от П.И.Чайковски на 23 ноември своя юбилей – 50 житейски години, от които 25 на сцената, ще отбележи Николай Моцов – солист на Държавна опера-Стара Загора. Тази вечер се открива и 53-тото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Незабравими са неговите образи в много постановки на Операта – „Пощальонът от Лонжумо”, „Севилският бръснар”, „Хубавата Елена”, „Травиата”, „Есмералда”, „Фауст” и много други оперни, оперетни и кантатно-ораториални творби.

За ролята си на Ленски Николай Моцов споделя: „Образът на Ленски е идеалистичен. За него честта, високите идеали, чистите чувства са над всичко. Природата му е романтична и в това е неговата трагедия, той идеализира хората. Смъртта му е символична, тя показва, че в живота, когато романтиката се сблъска с реалността, умира. За съжаление в обществото няма място за възвишените идеали на Ленски. Вокалната партия на героя е романтична и трагична , затова са толкова различни двете арии на Ленски. Първата е наситена с романтично звучене, а предсмъртната е  трагична още в своето въведение. Обичам тази роля, тя ми напомня, че някога и аз бях идеалист.”

Николай Моцов се дипломира с магистърска степен по специалността „Оперно пеене“ в Държавна музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, в класа на проф. Илка Попова, като впоследствие е асистент (2005), защитава докторска степен (2014), придобива академична длъжност „доцент“ (2016), вече е професор. Носител е на първа награда от конкурса “Светослав Обретенов”, Голямата награда на конкурса “Парашкев Хаджиев”, Голямата награда и кристална плакета на “Съюза на българските композитори” на конкурса “Любомир Пипков”, както и втора награда на международния конкурс “Борис Христов”. Дебютира в Русе с „Реквием “ от Моцарт (1998). През периода 2004-2006 година е стипендиант на фондация “CEE Musiktheater” към Щатсопера Виена, където специализира при проф. Оливера Миакович. Работил е съвместно с Анна Томова-Синтова, Александрина Милчева, Елена Мосук, Джузепе Джакомини, Лео Нучи и др. Гостувал е на сцените на всички големи оперни театри в страната и в Холандия, Германия, Русия, Южна Корея, фестивалите в Солотурн (Швейцария), Палма де Майорка (Испания) и Европалия (Белгия). От 2016 г. е солист на Държавна опера – Стара Загора.

Начална дата: четвъртък, 23 ноември 2023

Крайна дата: четвъртък, 23 ноември 2023

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали