„Накитите през хилядолетията“, изложба на Регионален исторически музей Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
„Накитите през хилядолетията“, изложба на Регионален исторически музей Стара Загора

На 18 май от 19:30 ч., в рамките на „Европейска нощ на музеите“, на 4-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде открита изложба „Накитите през хилядолетията“. Изложбата представя над 600 експоната от фондовете „Праистория“, „Антична археология“, „Средновековна археология“, „Етнография“ и „Най-нова история“, някои от които посетителите ще видят за първи път.

Праисторическите хора през новокаменната и каменно-медната епоха (VI-V хил. пр. Хр.) изработват пръстени, гривни, огърлици, висулки от мрамор, кост, черупки на миди, скъпоценни и полускъпоценни камъни, злато, които не им служат за украшение, а са белези на престиж и социален статус на техните притежатели.

В тракийското и римското общество модата и естетичните норми налагат изобилие на носените украшения, които вече са предмети както с утилитарно, така и с естетическо предназначение. Накитите от скъпоценни метали заемат важно място в живота на знатното римско общество, а златните пръстени, гривни, торкви, амулети са най-характерните белези на социално положение и превъзходство.

В приложно-декоративното изкуство на средновековната българската държава художественото златарство е на едно от челните места, като сред златарските произведения с най-голяма популярност се ползват накитите. Те могат да се разделят на три основни вида: накити за украса на главата (обеци и техните разновидности, т. нар. наушници, диадеми и ленти, игли за коса и други); накити за украса на други части от тялото (огърлици, торкви, пандантиви /висулки/ и кръстове енколпиони, гривни и пръстени) и накити за украса на облеклото (апликации за колан, токи и копчета).

През XIX и началото на XX в. накитите не се използват само като украса, подчертавайки богатството и красотата на жената, а се носят и със защитна цел. Накитите за глава, за шията и гърдите, за ръцете, за кръста имат сакрална функция. Те, както и носиите, показват възрастта, семейното положение, материалното състояние на човека.

Новото и най-новото време налага унифицираност и при накитите. Злато почти не се носи, изключение са обеци и пръстен, подарени за абитуриентския бал, сватбени халки или подарък по традиция от свекърва към снаха. На почит са масовите едри гердани, висящи обеци, метални гривни или гривни с естествени камъни. Много популярни са и обеците с клипс.

 

Начална дата:

Крайна дата:

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали