Международният майсторски клас за диригенти представя „Турандот“ на 15 септември

Размер на шрифта: A A A
Международният майсторски клас за диригенти представя „Турандот“ на 15 септември

Първото заглавие в Международния майсторски клас за диригенти, който започна на 12 септември в Държавна опера-Стара Загора, е „Турандот” от Джакомо Пучини. Постановката ще бъде представена на 15 септември от 19.00 часа.

„Турандот” е дело на международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства – операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов /Македония/, пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, хормайстор Младен Станев.

Спектакълът на 15 септември е с участието на ярък солистичен състав: Таня Иванова ще изпълни ролята на Принцеса Турандот, Борис Тасков ще бъде Калаф, Русалина Мочукова /Лиу/,Ивайло Джуров /Тимур/. Участват още солистите Бранимир Недков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Творческият екип залага на класическото представяне на приказната история в операта „Турандот“. В основата на режисьорската концепция е превръщането на китайската принцеса Турандот от дете в жена. Тази трансформация става пред очите на зрителя – Турандот, която подхожда към света около себе си като в игра с кукли, изведнъж се сблъсква с реалността и няма сили повече да се противопоставя. Тя е завладяна от любовта…

Румънският художник Каталин Арборе разгръща безграничния си талант в картини, илюстриращи автентичния китайски национален колорит. Маски, кимона, традиционни китайски костюми, перуки и украшения допълват пищната зрелищност на спектакъла.

Зрителите ще бъдат допълнително провокирани от необичаен финал на операта, която не е била завършена от композитора и това позволява известна свобода в интерпретацията /според творческия екип/.

Проектът „Турандот“ разчупва традиционните представи за оперен спектакъл. Не защото е настъпило времето, когато режисьорската фантазия е приключила с обичайните изразни средства и търси всевъзможни начини да се заяви по-„революционно“ на оперната сцена.Това е само посоката, в която търсенето продължава.

Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини се осъществява от Държавна опера-Стара Загора с участието на Държавния куклен театър – Стара Загора, но в постановката на 15 септември няма да участват кукли.

Начална дата: 13 Септември 2022

Крайна дата: 15 Септември 2022

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали