Месец февруари в Художествена галерия – Стара Загора ще мине под знака на специални изложби и 90 години от създаването на сградата, дом на Галерията

Размер на шрифта: A A A
Месец февруари в Художествена галерия – Стара Загора ще мине под знака на специални изложби и 90 години от създаването на сградата, дом на Галерията

През месец февруари, Художествена галерия – Стара Загора ще бъде съпроводена от редица събития и специални изложби, както и ще се отбележат 90 години от създаването на сградата, която днес е дом на Галерията.

На 31 януари /сряда/ от 18.00 ч. ръководството отправя покана към всички почитатели на изобразителното изкуство, в западната зала, където ще бъде открита изложбата „Мексиканска графика“ -  съвременно мексиканско изкуство от колекцията на Художествена галерия – Пловдив. Пловдивската галерия притежава най-голямата в страната колекция на мексиканско изкуство и част от нея ще бъде представена през целия месец на старозагорската публика. В експозицията са включени 50 графики от втората половина на 20 век и интерактивна част.

На 3 февруари /събота/  от 11.00 – 12:30 ч. покана има и към младата публика да се насладят на забавно творческо ателие „Пътешествие във времето“,  за да се отбележи, в навечерието на 4 февруари, рождения ден на една от най-емблематичните сгради на нашия град „Градските хали”, съвместно с Отдел „Туризъм и младежки дейности” към Община Стара Загора.

Също на 3 февруари, в камерната зала на Галерията, от 14:00 ч., ще бъде представена гостуващата изложба на Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ – „Госпожо архитект“. Желаещите могат да станат част от представянето на  документалната експозиция, гостувала и в други градове на страната, но единствено в Стара Загора с нов формат с допълнителна информация за историята на сградата и архитектите, спечелили конкурса за нейното изграждане с фокус върху Елена Варакаджиева-Скордева. Експозицията  включва 15 пана с документи, рисунки, чертежи и мултимедия. Паралелно, от 14:30 – 15:00 ч., всички с интерес към история на архитектурата могат да се насладят на лектория, представяща живота и творчеството на тримата архитекти – Генчо Скордев, Елена Варакаджиева-Скордева и Петко Цветков, създатели на проекта за изграждането на старозагорските хали. Лектор: Теодор Караколев – изкуствовед и журналист, един от създателите на Фондация „Български архитектурен модернизъм”.

Събитията са част от честванията по случай 90-годишнината от откриването на „Старозагорските хали", днес Художествена галерия – Стара Загора, и се реализират в навечерието на 4 февруари, когато през 1934 г. е открита новопостроената сграда.

Програмата продължава на 16 февруари /петък/, където може да станете част от представянето на реализирания проект: Дигитално представяне на експозициите на Градска художествена галерия – Стара Загора. Проектът е финансиран от Национален фонд култура и включва създаването на нов сайт на Галерията с интерактивна част, която допълва информацията за Колекцията и произведенията в нейните експозиции, чрез система за визуализация с QR кодове.

На 17 февруари /събота/  от 11:00 ч. може да научите повече за българския архитектурен модернизъм на тур и представяне на книжката „Госпожо архитект“, „Български архитекти от първата половина на 20 век“ от Теодор Караколев.

На 18 февруари /неделя/ ще се проведе Творчески уикенд в Галерията. Той ще бъде за деца от 6-10 години, от 11:00 – 12:00 ч., и за деца от 10-14 години, 13:00 – 14:00 ч.  Малчуганите, чрез забавни лекции и творчески дейности, съобразени с тяхната възраст, ще имат възможност да се запознаят с  изкуството на Графиката.

На 23 февруари /петък/ от 18:00 ч., в голямата зала на Галерията, ще се открие изложба на Янаки Манасиев по повод 90 години от рождението на художника. Кураторският проект на СГХГ ще гостува на Художествена галерия – Стара Загора и ще предложи на публиката пълен поглед на творчеството на художника, като представя както едни от най-емблематичните произведения автора, така и по-малко познати негови творби. Куратори на експозицията са Аделина Филева, Галина Димитрова-Димова, Мила Старейшинска-Ангелова.

През месец февруари Художествена галерия – Стара Загора ще представи и своята първа изложба на открито в парк „Пети октомври”, под заглавие „Стара Загора в картини“. С тази експозиция творбите от Колекцията на Галерията ще могат да се видят извън изложбените зали, за да може познатите и любими места от града да „оживеят” през картините. Произведенията ще ни върнат назад във времето и ще докоснат хора на всички възрасти.

Начална дата: сряда, 31 януари 2024

Крайна дата: петък, 23 февруари 2024

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали