Известни архитекти и урбанисти откриват програмата на арт улицата в Стара Загорa

Размер на шрифта: A A A
Известни архитекти и урбанисти откриват програмата на арт улицата в Стара Загорa

Второто издание на септемврийската арт програма, организирана от Творчески колектив „На улицата“ в Стара Загора ще се проведе от 10 до 13 септември. Под мотото „Преоткриване“  тази година ще акцент ще бъде архитектурата  на града от миналото и възможностите за нейната по-осезаема социализация в съвременния свят. Инициативите на организаторите ще се проведат в  Творческата зона по улица „Сава Силов“.

Едни от най-популярните в наши дни български архитекти и урбанисти ще се включат в откриващия форум „Урбанистично гостуване на улицата“ в четвъртък и петък. Сред тях личат имената на архитект Дора Иванова, ангажирана с реставрацията на монумента „Бузлуджа“, архитект Любо Георгиев, който ръководи екипа, изработил 30-годишната стратегия за развитие на столицата „Визия за София“ и двигателят на варненския арт квартал „Таляна“, архитект Явор Панев и др.

Фoрумът ще бъде предшестван от две архитектурни разходки, които ще разкрият част от мрежата на арт локациите в Стара Загора и ще представят интересни пространства и сгради, които придават чар на старозагорската градска среда.

В четвъртъчния ден арт програмата включва още откриване на фото изложбата „Изкуството съживява“ на фотографа на Държавна опера – Стара Загора Рад Димитров, който е успял да „улови“ балетни артисти от трупата в уникални кадри.

Сутрините през уикенда ще бъдат приказни за най-младите старозагорци, които ще имат възможност да посетят спектакли на Държавен куклен театър – Стара Загора. Съботната програма ще даде възможност за изява на много млади старозагорци. Арт работилници на деца от детска градина „Светлина“, инициативата „Пресъздай картина“ на ППМГ „Гео Милев“ и забавно-информационната програма „Пространство с кауза“ на Международен младежки център, в която ще се включат местни младежки организации, ще преоткрият възможностите за творчество на „площада с пингвините“ и целия участък на улица „Сава Силов“, който свърза Кукления театър и храма „Свети Николай Чудотворец“.

Съботната програма ще завърши с кино на открито на „Пингвините“, организирано от Международен младежки център. Ще бъде показана лентата „Песен за Човека“. Тя е дело на младите старозагорски творци и възпитаници на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Петър Дойчев и Гордан Коев и разказва за поета Никола Вапцаров.

Заключителното събитие в програмата ще бъде в неделя вечер - концертът на дует „Ша-Ша“, а негов домакин ще бъде отново Къщата на Архитекта.

Начална дата: четвъртък, 10 септември 2020

Крайна дата: неделя, 13 септември 2020

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" (LIFE-IP Clean Air)
Индустриална "зона Загоре"
Авторско право за озвучаване на обекти
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали