Отлага се изложбата с документални фотографии и филм показва Йордан Радичков - внук под липите

Размер на шрифта: A A A
Отлага се изложбата с документални фотографии и филм показва Йордан Радичков - внук под липите

Предвиденото за 6 март (петък), от 18:00 ч. в  Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора представяне на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир, което довежда до написването на книгата му „Неосветените дворове“ - се отлага, заради обявената грипна епидемия. 

 

Изложбата ще бъде съпътствана с прожектирането на документалния филм за Йордан Радичков "Черкаски хроники" и представяне на книгата "Неосветените дворове".

„Неосветените дворове“ се появява в самостоятелно издание за първи път от 40 години насам. Това е една от най-важните творби в творчеството на автора и една от първите български книги, издадени от най-престижното френско издателство Gallimar.

„Неосветените дворове“ разказва за пътуванията на Йордан Радичков из сибирските земи през 1963 година, когато писателят прекарва месеци в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков и авторът сам често пъти се връща към думите на шамана:

„Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така живеем, все едно, че има бог. И ако не вярваме в него,  да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща.“ – откъс от „Неосветените дворове“.

Начална дата: четвъртък, 05 март 2020

Крайна дата: петък, 06 март 2020

Горещ телефон
за сигнали