Изложба, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев представят в Художествената галерия

Размер на шрифта: A A A
Изложба, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев представят в Художествената галерия

На 26 юни /сряда/, от 18:00 ч., в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Диалози”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954 – 2012). В експозицията са включени 40 творби – живопис, акварели, сух пастел и рисунки от частни колекции и от фонда на Галерията.

Ботьо Ботев е автор с разпознаваем почерк – обръща внимание на детайла в предметността, стигайки на моменти до хиперреализъм и търсено усещане за метафизично състояние. Рисува портрети, натюрморти, многофигурни композиции с различни разпознаваеми образи от историята и изкуството и от своя живот. Неговият стил се определя като близък до магическия реализъм, сюрреализма и хиперреализма, насочващ към пластове от асоциативно-метафорични и времеви представи. Една от темите, които го вдъхновяват, е музиката. Затова в тези композиции често откриваме известни класически композитори или музикални инструменти, образите на рок и поп изпълнители. Така в неговите творби може да открием различни препратки към историята на нашата цивилизация и световното изкуство, преплетени със случващото се в съвремието.

Ботьо Ботев е роден през 1954 г. в Стара Загора. През 1973 г. завършва Художествената гимназия в град Казанлък, а впоследствие през 1982 г. се дипломира в специалност „Живопис” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в ателието на доц. Янаки Манасиев и проф. Александър Терзиев. След завръщането си в Стара Загора, участва активно в художествения живот на града, като реализира няколко самостоятелни изложби. Включва се в колективни и национални художествени форуми, в пленер „Дружба” (Стара Загора), международен пленер в Полша и в националния – „Светлина, земя и хора” в град Раднево. Своята отдаденост на живописта художникът съчетава с работа като учител по изобразително изкуство в Пето ОУ „Митьо Станев”, Стара Загора. Неговата дейност на преподавател започва през 1987 година и продължава до края на живота му. Получава награди, както за живопис, така и почетни отличия за постижения в образователното дело, като „Анастасия Тошева”, „Неофит Рилски” и др. Има реализирани четири стенописа в училището, където работи, и един – в Търговската гимназия на града. Немалко от неговите ученици избират пътя на изкуството. Негови произведения са притежание на галерии и частни колекционери в Полша, Италия, Франция, Норвегия, Германия и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 21 юли 2024 г.

Начална дата: 21 Юли 2024

Крайна дата: 21 Юли 2024

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали