Изложба на старозагорския скулптор Александър Козаров показват в Художествена галерия – Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Изложба на старозагорския скулптор Александър Козаров показват в Художествена галерия – Стара Загора

На 6 март /сряда/ от 18:00 ч., в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора, ще бъде открита изложбата „Митичност”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския скулптор Александър Козаров (1954-2000). В нея са представени 34 творби малка пластика и релефи, изпълнени в бронз, както и 24 рисунки и скици. Включените произведения са от фонд „Скулптура” на Старозагорската галерия, както и галериите в Раднево и Димитровград, Музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово и частни колекции. Експозицията ще може да бъде разгледана до 31 март.

Поради своя ретроспективен характер, в изложбата се проследяват основните етапи в творчеството на скулптора, а вниманието е насочено към разкриване на неговите пластични и тематични търсения.

Александър Козаров е роден през 1954 година в Карнобат, но неговият житейски път още от най-ранни години е свързан с град Стара Загора. През 1974 година завършва Техникум по керамика в град Троян (Национално училище за приложни изкуства) и продължава своето обучение с вече формиран интерес към скулптурата във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, където се дипломира през 1983 година. Работи като реставратор в Регионален историческия музей - Стара Загора до края на своя живот. През 80-те и 90-те години на 20 век участва активно в национални и международни скулптурни форуми, от които е носител на редица номинации и награди за своите творби. Неговите произведения насочват към човешката природа и закодираната памет на времето. В тях откриваме вечните символи от древността, които преминават през античността, християнството и достигат до съвремието. Със своето творчество Александър Козаров допринася за развитието на съвременното българско пластично изкуство.

Начална дата: сряда, 06 март 2024

Крайна дата: неделя, 31 март 2024

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали