Художествена галерия - Стара Загора представя изложбата „МАЩЕРКА”

Размер на шрифта: A A A
Художествена галерия - Стара Загора представя изложбата „МАЩЕРКА”

На 09 май 2024 г. от 18 часа в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора, ще бъде представена изложбата „МАЩЕРКА”, която включва 39 живописни творби на художника Антон Антонов. Произведенията, които приятелите и гостите на Галерията ще могат да разгледат, обхващат различни творчески периоди и посоки на пластично търсене на автора още от първата негова картина, рисувана през 1976 година до днес. 

Последното изречение на разказа, част от изложбата, ни разкрива много: „Стъпките ми разбудиха аромата на мащерка в сухата трева и с всяка крачка чезнех в обятията на така осезаемата тъма.” Дори тези няколко думи, написани от самия художник, насочват към неговата чувствителност, поетична същност и усещания за преживените мигове и образите, които можем да открием в творбите му.

Максимилиан Киров отбелязва за него: „Антон Антонов, заедно с чувствителността си към линията и цвета, разкрива една богата и изтънчена интелектуална природа, която винаги успява да укроти силата и остротата на чувственото възприятие при всяка среща на вътрешния му свят с другите, външни спрямо него реалности.”

Художникът е роден в София през 1962 година, но детството му преминава в Дряново. От читалището в града, едва петнадесетгодишен, през 1977 година се поставя началото на неговите първи художествени изяви. Завършва специалност „Живопис” в периода 1980-1984 година във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в класа на проф. Александър Терзиев и проф. Георги Костов. През 1989 година представя в Сливен своята първа самостоятелна изложба. Творческата му биография през годините включва десетки самостоятелни изяви в страната и извън нея, както и множество участия в колективни изложби и форуми на съвременното изобразително изкуство.

Негови творби са притежание на колекциите на: Кметството в град Шизуока, Япония; Токийския Университет, Япония; Кметството в град Чешка Будьовице; на галерии и музеи в страната, както и на редица частни колекции в Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Република Турция, Република Южна Африка, Япония, Съединени Американски Щати.

Старозагорската публика го познава от неговите участия на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” през 2008 и 2012 година, където за своята творба Самодива II през 2008 година е отличен с награда.

Антон Антонов живее и работи в Дряново като продължава да се вдъхновява от природата и историята на дряновския край, и да претворява онези реални и имагинерни лични възприятия в своите картини.

 

Начална дата: 09 Май 2024

Крайна дата: 25 Май 2024

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали