Хорът на Държавна опера-Стара Загора с концерта „Класично и модернистично” на 12 май

Размер на шрифта: A A A
Хорът на Държавна опера-Стара Загора с концерта „Класично и модернистично” на 12 май

Хорът на Държавна опера-Стара Загора ще представи на 12 май от 19.00 часа на сцената на Операта своя втори концерт от цикъла „Музика без граници” с атрактивното заглавие „Класично и модернистично”. Концерта ще дирижират Старозагорският Митрополит Киприан и хормайсторът Младен Станев.

Концертът „Класично и модернистично” условно е разделен на три части, съобразно цялостността на изпълняваните творби и жанровото обединение. Старозагорският Митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер” от Джовани Батиста Перголези. Ще бъде изпълнено почти цялото произведение със солисти Деси Стефанова /сопран/ и Даниела Нинева /мецосопран/. Ще прозвучат и песни от класическата хорова литература /от В.А.Моцарт, Роберт Шуман, Джордж Гершуин и др./, както и на български композитори. Включени са и песни от романтиката, посветени на пролетта, природата, месец май и любовта, както и уникалното произведение от Боб Чилкот – „Малка джаз меса”.

„Първото произведение, което ще прозвучи в своята цялост, е от епохата на барока – „Стабат Матер” на Джовани Батиста Перголези. То рисува страданието като част от нашия живот, която не можем да избегнем, но трябва да намерим смисъла и силата да го преживеем. Творбата е написана върху най-тъжния духовен текст – майката, оплакваща разпнатия на кръста свой син.

Страстната седмица и последващите празници отминаха, но продължаваме да живеем с болката на горчивото ни съвремие, в което много хора изгубиха близките си, и много майки губят синовете си.

Второто послание на концерта е ЗА ЛЮБОВ. Хорът ще изпрати с изпълнението на хорови миниатюри от разнообразни жанрове и от различни краища на света. В тях ще преживеем човешките копнежи, ще се докоснем до природата като извор на любовта, ще усетим месец май и пролетните трепети. В песните се изразява и неподправената привързаност към родния край и възторга, който ни дава връзката с него.

С „Малката джаз меса” на английския композитор Боб Чилкот ще завършим концерта, и ще отправим посланието си ЗА НАДЕЖДА. Последните думи от произведението „Ти, който пое греховете на света, дай на нас мир!“ можем да погледнем и като поука от днешните събития – да направим света такъв, че да не се налага някой да страда заради грешките на всички. И да се надяваме за мир между хората” – споделя хормайсторът на Държавна опера-Стара Загора Младен Станев.

Начална дата: вторник, 10 май 2022

Крайна дата: вторник, 10 май 2022

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали