100 години след Пучини с песните на Пучини на 11 юни на сцената на Старозагорската опера

Размер на шрифта: A A A
100 години след Пучини с песните на Пучини на 11 юни на сцената на Старозагорската опера

Като въведение в предстоящата пучиниева програма, посветена на 100 години от смъртта на гениалния италиански композитор Джакомо Пучини,  е камерният концерт със заглавието „От любов към Пучини” от цикъла „Музика без граници”. Сопраното Деси Стефанова и пианистката Деница Петрова ще представят на 11 юни от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера част от великолепното песенно творчество на Пучини, което е разпознаваемо в много от обичаните арии в неговите опери. Романтичната песенна вечер се допълва от поезията на Елена Мури.

Деси Стефанова за песните на Пучини:

„Джакомо Пучини няма нужда от представяне – един от най-великите оперни композитори и мой най-любим композитор. Музиката на Пучини е една необятна вселена от емоционална дълбочина, наситеност и любов. Пучини, известен със своите прекрасни и уникални опери, изглежда не е имал особено влечение към не-оперна музика, но въпреки това е създал прекрасни песни за глас и пиано, които също както неговите опери носят душевната магия на Пучини. Песните на Пучини са малко познати и се появяват едва през 1987 г., когато са публикувани от Майкъл Кей, един от най-големите изследователи на Джакомо Пучини. Някои от тях са композирани случайно, други по поръчка или по молба на приятели. Но най-интересното и впечатляващо за мен в песните на Пучини е, че всички те намират отглас в оперите му.  Във всяка една от тях чуваме познати темички и хармонии от всички негови опери. Така например най-известната му песен „Sole e Amore”/ „Слънце и Любов“ става основа на квартета от 3-то действие на операта „Бохеми”. Пучини подарява тази песен с автограф на Франческо Паоло Тости и пише „това е първият зародиш на Бохеми“. Отглас от „Avanti Urania”/“Пълен напред „Урания‘“ откриваме в „Тоска” и „Мадам Бътерфлай”. Съсед на Пучини в Лука – маркиз Лиши, си купува шотландски параход и го кръщава „Урания” и моли Пучини да напише песен за него. Финалът на песента е стопроцентова препратка към кораба на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай” и тръпнещата в очакване Чо-Чо-Сан. Сякаш песните на Пучини са своеобразни чернови за бъдещите му оперни арии и мотиви. Аз лично за първи път разбрах, че Пучини е писал песни за глас и пиано преди години, когато ме поканиха да изпея „Salve Regina”/ „Прослава на Пресветата Дева“ в една катедрала в Италия на живо с орган, защото тя е писана за глас и орган. Тогава останах едновременно изненадана и очарована. Изненадана, защото не знаех, че Пучини е писал песни и очарована, защото веднага се влюбих в тях.

Защо Джакомо Пучини и Елена Мури?! Ако трябва да опишем живота на Пучини с две думи то това са Любов и Музика. Същото важи и за Елена Мури – Любов и Музика на словото.

„Отворя ли,

Затворя ли очи,

Любов.

Все ти,

Все ти….“

Това е от най-новата книга на Елена Мури „Само по теб“, което веднага откликва в  песента на Пучини „На теб“ („О, колко много те обичам….“)

За концерта избрахме девет песни. Когато се захванахме с пианистката Деница Петрова да подготвяме концерта, просто избрахме тези, които усетихме с душата си. Истинско удоволствие е да се работи с Деница Петрова. Тя е изключителен музикант, обожава Пучини и работата с нея върху песните беше задълбочена, с вникване във всеки детайл, изхождайки от текста, от мелодичната линия, динамика и всяка насока на Пучини.

Концертът с песните на Пучини идва като естествено продължение на представянето на новата книга „Само по теб“  и албум с картини и размисли на Елена Мури през декември 2023г във Фоайето на Държавна Опера-Стара Загора, на което прозвучаха и четири песни на Пучини в мое изпълнение.

С огромна благодарност на Маестро Джакомо Пучини за тези малки големи бисери. Бъдете в музика и любов с нас - Деси Стефанова, Деница Петрова, Елена Мури и най-вече Джакомо Пучини на 11 юни, от 19.00 ч. на сцената на Държавна Опера-Стара Загора.”

На добър час!

 

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали