Златен медал „Капитан Петко Войвода“ за градоначалника на Стара Загора Живко Тодоров

Размер на шрифта: A A A
Златен медал „Капитан Петко Войвода“ за градоначалника на Стара Загора Живко ТодоровЗа единадесети пореден път стартира Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Домакин на форума е курортът Старозагорски минерални бани.

Близо 4000 изпълнители на различни възрасти от всички краища на страната ще се качат на сцените и ще представят съхранената с любов фолклорна съкровищница на България.

„Вие сте важните хора днес, тези които правят възможно за единадесета поредна година да се случва традициония събор „Богородична стъпка“. Всички вие, участници и зрители, които превърнахте в традиция, и в празник този престижен форум. Разширявате го и го правите все по-мащабен и разнообразен. Поздравявам ви и искам да ви помоля – предайте традициите, културата и българския дух на младите хора, защото България има нужда от това. Нека не забравяме кои сме!„ - с тези думи кметът на Община Стара Загора се обърна към участниците във фолклорния форум.

Специален гост на тракийския събор бе евродепутатът Ева Паунова. Тя остана изключително впечатлена от организацията и духа на мащабното събитие. „Трудно ще успяваме да вървим напред, ако не се вслушваме в думите на нашите предци, защото това е гласът на сърцето, нашето, българско. Благодаря на г-н Тодоров, този млад и успешен ръководител, за това, че полага усилия да съхрани българщината и традиционният ни дух.“

Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България, връчи най-високото отличие за тракийците на градоначалника на Стара Загора Живко Тодоров - златен медал „Капитан Петко Войвода“- за принос към развитието на тракийската организация, не само в Стара Загора, но и в България.

Със златен юбилеен плакет „120 години организирано тракийско движение в България“ бяха удостоени председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов и Петра Мечева -председател на Тракийско дружество „Одринска епопея Стара Загора“.

На събитието присъстваха още Илиана Иванова – представител на България в Сметната палата в Люксембург, доц.д-р Венцислав Велев от Министерството на културата, областният управител инж. Георги Ранов, депутатът от 43-то НС Кирил Добрев, заместник -кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, проф. Иван Въшин - ректор на Тракийския университет в Стара Загора, Станчо Станев - кмет на Старозагорски минерални бани, Ваня Михайлова – президент на Зонта клуб, и още - членове на централното ръководство и върховния комитет на Тракийските дружества в България.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури в състав: доц. Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. Валентина Райчева от Института по етнология и фолклористика при БАН, Калинка Сгурова - народна певица, фолклористът Крум Георгиев, композиторът Кирил Тодоров и Димитър Колев - фолклорист и музикант.

Почетен гост на фолклорния събор е актьорът Васил Михайлов. Той ще присъства на празничният концерт, който започва в 19.00 часа . Участват още Манол Михайлов, Калинка Згурова и Фолклорен ансамбъл „ Родопа“ – Смолян . Час по рано ентографът д-р Невена Даскалова ще представи фолклорният ревю – спектакъл „Тракийска хубост „. В 21.00 часа Костадин Михайлов ще представи „Нестинарска магия от Странджа„.

Конкурсната програма продължава и утре. Награждаването на отличените е от 16.00 часа на 28 август. Концерт ще изнесе Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Организатори на Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ са Община Стара Загора, Съюза на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“, кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски минерални бани и Министерство на Културата.

Единадесетото издание дава сцена на близо 4000 участници, от 64 български общини. 200 са съставите, които ще се представят на 27 и 28 август на двете сцени в парка на курортното селище Старозагорски минерални бани.

 

           

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали