Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави организаторите и изложителите на Бата Агро 2016

Размер на шрифта: A A A
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави организаторите и изложителите на Бата Агро 2016


Кметът Живко Тодоров поздрави организаторите и участниците при откриването на изложението „Бата Агро 2016”, което се провежда на летището в Стара Загора, от 30 август до 3 септември. Тази година в есенното издание участват 180 фирми, разположени на площ от 35 000 кв.м.

Той подчерта, че „Бата Агро“ дава възможност на всички, които се интересуват от най-новата и модерна земеделска техника, да дойдат, да я видят и тестват, защото предстои след два месеца отварянето на една от мерките, по които всички те ще могат да получават безвъзмездно средства за закупуване на техника. „Шансът е отворен пред тях, да си харесат най-доброто от изложението, да кандидатстват впоследствие и да могат с помощта на европейските средства, и с помощта на правителството, което се грижи да стигнат до всеки един човек, това да се случи“, заяви при откриването Тодоров. „В Стара Загора имаме с какво да се гордеем, с нашите производители, които работят на полето и прибират добра реколта“, каза още старозагорският кмет.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заяви в приветствието си към присъстващите, че независимо от трудностите, предизвикани от климата или пазарите, с всяка изминала година се увеличават обработваемите площи и обемите на всички подсектори на земеделието в България, както и броят на земеделските стопани. „Надявам се, че това става благодарение на новите аргротехнологии, които всеки земеделец следва да прилага и да се интересува. Защото само така може българският производител да бъде конкурентен на общия европейски пазар, на който оперираме при правилата на свободно движение на стоки и капитали“, каза министър Танева.

„От 2011 до 2015 г. включително, всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника. Изключение прави 2014 г., когато по-големият брой регистрирани нови машини са втора употреба, поради липса на процедура за програмата за развитие на селските райони“, обясни тя. Най-значителен процент на новорегистрирана нова техника става в 2011 и 2015 г. Към края на 2015 г. са регистрирани 75 000 бр. колесни трактори и 11 500 бр. зърнокомбайни, съобщи земеделският министър.

Тодор Николов - председател на УС на Бата Агро подчерта, че изложението продължава да се утвърждава като едно от най-авторитетните в страната. „Искаме българските земеделци да бъдат в час с най-новите технологии и тенденции, и да могат ги прилагат по-бързо в България“, каза той.

Интересно и полезно събитие пожела и британският посланик у нас Ема Хопкинс, която е специален гост на събитието.

Изложението се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника /БАТА АГРО/, в която членуват фирми, осъществяващи над 80% от вноса на агротехника у нас. Акцент на изложението са последните новости при земеделските машини, особено за есенната кампания.

По традиция по време на БАТА АГРО са предвидени демонстрации и тест драйв на представената техника.

От 14.00 часа започва информационен семинар, организиран съвместно със земеделското министерство, за мерките по Програмата за развитие на селските райони, стартиращи през есента на 2016 г. с акцент върху мярка 4.1.

{joomplucat:1013 limit=8|columns=3}

30.08.2016 г.

Автор: община Стара Загора
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали