Факелът на Световния пробег за мир премина през Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Факелът на Световния пробег за мир премина през Стара Загора "За нас е изключителна чест днес да посрещнем Световния пробег за мир в Стара Загора! Подкрепяме подобни инициативи - не само защото сме избрани за Европейски град на спорта за 2017 година. Гордеем се с това, което Община Стара Загора прави за развитието и популяризирането на спорта, както и за обновяването на базите. Благодарим, че преминахте през нашия град“, каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова при посрещането на групата лекоатлети бягащи за мир.
Лекоатлетическият Световен пробег за мир преминава през общо 70 държави, като 40 от тях са на територията на Европа. Международната щафета има за цел да насърчи съпричастността между народите и да спомогне за изграждането на един обединен в усилията си за развитие свят. Пробегът за мир е най-дългото, като време и като разстояние, щафетно бягане за мир в света. Той е основан през 1987 г. от Шри Чинмой. Първият факел на мира е запален на 27 април 1987 г. в Ню Йорк и оттогава пламъкът му свързва земното кълбо, описвайки около него един горящ обръч на мира.
Сърдечни благодарности за посрещането изказа и водачът на групата лекоатлети Диповиджан Ренер. Той бе посрещнат и от ученици от старозагорското спортно училище „Тодорв Каблешков“, които си направиха снимка за спомен с факела, символ на пробега.
„Бегачи като нас са пренасяли този огън по целия свят - от Северния, през Южния полюс, връх Еверест, бил е и в руска космическа станция. Милиони хора като вас предават този факел, символ на приветствието, приемането – независимо от цвета на кожата, езиците, които говорим – ние сме част от едно семейство и всеки е важен участник в този световен отбор“, каза Ренер, пред стадион „Трейс Арена“, от където екипът продължи по пътя си до следващата спирка в Казанлък. Факелът пое към Долината на розите носен от зам.-кмета на Стара Загора Красимира Чахова, която се присъедини към екипа от лекоатлети.
      
19. 09. 2016 г. Автор: община Стара Загора

Зам.-кметът на Стара Загора Надежда Чакърова поздрави абсолвентите от Випуск 2023 на Аграрен факултет на Тракийския университет

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали