Програма на Държавна опера - Стара Загора за 21 ноември

Размер на шрифта: A A A


- На 21 ноември /събота/ от 11 часа във фоайето на Операта в поредицата „Звездите на Старозагорската опера ще бъде представена Радичка Богданова – дългогодишен солист. Радичка Богданова е родена в Стара Загора, завършва НМА"Панчо Владигеров" и двегодишен майсторски клас при Христо Бръмбаров. Специализирала е в Милано. Първата и роля на професионална сцена е на Азучена – на сцената на Варненска опера през 1960 г., после е солистка на операта в Скопие, от 1969 г. със Сестра Агнеса от „Юла" на К.Кюркчийски е приета за солистка на операта на родния си град Стара Загора. Два пъти специализира в Италия, редува гостувания в Югославия с рози на старозагорска сцена, между които Ефросина от „Момчил" на Л.Пипков, Кармен, Азучена, също роли в „Службогонци" от П.Хаджиев, „Ивайло" от Марин Големинов, „Сън в лятна нощ", „Орфей в ада", „Янините девет братя" от Л.Пипков и др. Радичка Богданова е и утвърден и обичан преподавател в Музикалното училище в Стара Загора. В програмата на матинето участват солистите Яница Нешева, Нели Нечева, Денис Иванов, Камелия Стойчева, Виолета Димитрова, Любомир Петков, музикален съпровод – Деница Петрова и Полина Влахова.

- На 21 ноември /събота/ от 14.00 часа заповядайте на възстановената постановка на Държавна опера-Стара Загора на „Риголето" - опера от Джузепе Верди. Диригент е Андрия Павлич/ Босна и Херцеговина/ - гост, режисьор Франк-Бернд Готшалк, хореограф Андреас Песлер. В ролята на Джилда - Хироко Такеучи /Япония/. Солисти: Александър Крунев,Хироко Такеучи / Япония/,Милко Михайлов, Пламен Кумпиков, Михаела Берова, Мария Иванова, Теодор Петков,Камелия Стойчева, Ивайло Йовчев,Александър Марулев, Любомир Петков и др., хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Нестандартен прочит на операта на Джузепе Верди „Риголето" ще видят любителите на оперното изкуство в събота в Стара Загора. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. Премиерата на сцената на Старозагорската опера на тази постановка е на 26 октомври 2010 г. Преди представлението от 13,30 ч. във фоайето на Операта ще има разговор за „Риголето" , а след спектакъла от 16,30 ч. – среща с творческия . Първата премиера на операта "Риголето" на Старозагорска сцена се е състояла през месец юни 1934.Режисьор е бил Николай Беков, художници – Никола Аръшев и д-р Бучински, хормайстор – Златан Станчев и диригент Петър Спиридонов. Следващи постановки са реализирани през 1958, 1964, 1977, 1993 и 1999 година.

Държавна опера-Стара Загора

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали