Среща с младия македонския писател Филип Димкоски

Размер на шрифта: A A A
Среща с младия македонския писател Филип Димкоски

Библиотека "Родина" Стара Загора

Литературен клуб „Млад писател”

при НЧ „Родина - 1860”

Ви канят на среща с младия македонския писател

Филип Димкоски

16 ноември (сряда), 18:00 ч.

Къща музей „Гео Милев”

Филип Димкоски е роден през 1995 г. в Прилеп. Основно и средно образование завършва в родния си град. Студент е във Факултета по земеделието и храните в Скопие. Пише от най-ранна възраст. През 2010 г. представя първата си стихосбирка, озаглавена “Наjхранливи зборови од детска душа дарови“, която е наградена с отпечатване и публикуване от ДАТА – Песнопој, Битоля. През 2014 г. в издание на Градска библиотека ,,Борка Талески" – Прилеп, излиза от печат стихосбирката му ,,Божилак на исконот” (“Дъга от древността”), спечелила първа награда на конкурса ,,Вознес” в Битоля. Книгата е преведена на сръбски и английски език.

Филип работи в областта на журналистиката и е дългогодишен сътрудник на най-стария македонски всекидневник ,,Нова Македония “, както и на няколко македонски и сръбски интернет портали. Има опит в радио и телевизионната журналистика. Носител е на множество национални и международни награди, сред които: Млада Струга – “Струшки вечери на поезията”, 2010; Най-талантлив млад участник на Мелнишки вечери на поезията – Мелник, България, 2012; Първа награда на Международния фестивал за поезия и кратка проза ,,Янош Сивери “, Нови Сад, Сърбия, 2012; Трета награда на Международния фестивал за поезия и кратка проза ,,Станислав Препрек”, Нови Сад, Сърбия, 2014; ,Награда за особен принос в областта на културата и изкуството – в чест на Димитър Димитровски Такец – Битоля, 2015; Първа награда за разказ ,,Си било еднаш едно дърво", Здружение “Одлики” – Битоля, 2015, която му осигурява пътуване до Израел под патронажа на посланика на Израел в Македония – Дан Оријан; Трета награда за поезия на “Мелнишки вечери на поезията" – Мелник, България, 2016. Носител е и на няколко награди за най-добър рецитатор.

Поезията на Филип е преведена на сръбски, словенски, босненски, хърватски, английски, гръцки и иврит. Намерила е място в много сборници и списания, сред които: “Арте Стих” (Белград, с Боро Телец, Леонтина, Ивана Jордан, Миодраг Якшич); “Воштанице” (Белград); “Диоген” (БиХ), “Световни поети” (Чили) ; “Има нека тайна бродерия” (Нови Сад, Сърбия); “Гарави сокак” (Ингиjя, Сърбия); „Белоцветните вишни” (Казанлък, България), "Десанки у част" (Белград, Сърбия)... Той е член на фестивалното жури на Детския литературен фестивал ,,Ракатки“ и негов дългогодишен председател. Водещ, инициатор и организатор е на поетични четения и промоции на книг
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали