Сто бели гълъба и буквите от българската азбука полетяха в небето на Стара Загора

Размер на шрифта: A A A

Под звуците на „Питат ли ме дей зората", 100 бели гълъба полетяха в небето, заедно с буквите от българската азбука, окачени на разноцветни балони, освободени от ръцете на малките „Траянци". „Върви, народе възродени" и химнът на Република България, изпълнени от представителния Общински духов оркестър и хора на Държавна опера Стара Загора, която тази година празнува 90-годишен юбилей, дадоха начало на общоградското тържество в областния град. Хиляди граждани в празнично настроение, с цветя и знаменца, изпълниха площада пред общината и улиците в централната градска част на Стара Загора.
Националния флаг, знамената на Стара Загора и ЕС бяха издигнати от носителите на наградите „Стара Загора" и „Млада Загора", с които в навечерието на празника бяха удостоени поетът Таньо Клисуров, трупата на Държавен куклен театър - Стара Загора с директор Дарин Петков , ЦДГ № 25 с директор Татяна Мирчева, Господин Балъкчиев – директор на ОУ „Кирил Христов" и Теодора Кючукова – ученичка в 12 клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски".
В тържественото си слово кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров подчерта, че „придобиването на българския език е събитие уникално по своя характер." „24-ти май не е поредната дата която празнуваме. Благодарение на писмеността и културата, ние придобиваме своята идентичност, своята уникалност като народ, обединяваме се. Това ни сплотява и ни прави равни на всички европейски народи, които имат собствена писменост и култура", каза кметът. Той призова да се гордеем, със своята история, с това което сме дали на света, и с това, което ще бъдем.
„Искам специално да поздравя всички учители, които неуморно се трудят писмеността, културата на България, да е жива, да я има и да се предава на бъдещите поколения! Нека да не скланяме никога глава и продължаваме да гледаме напред към едно по-добро бъдеще. Благодаря ви, честит празник!, каза още Живко Тодоров.
Празничното шествие начело с кмета, председателя на Общинския съвет Емил Христов, народни представители, общински съветници, областния управител Георги Ранов, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Янчо Калоянов, представители на общинската администрация, културни институти, обществени организации и гости на града, беше поведено от националното знаме, флаговете на ЕС и Стара Загора и портрета на Светите братя Кирил и Методий, носени от учениците от гимназията с преподаване на чужди езици „Р.Ролан".
След шествието празникът продължи с изяви на малките таланти на Стара Загора. От 11.30 часа, на открито на площада пред общината, се изявяват вокална студия „Розов свят", „Звездопад" с ръководител Мариана Димитрова, „Маргаритки" с ръководител Радост Младенова, школата по латиноамерикански танци и елегантните мажоретки с ръководител Цвета Владева към „Център за наука,култура и изкуство".

{joomplucat:906 limit=20|ordering=random}
24.05.2015 г.

Автор: община Стара Загора

ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ са тазгодишните победители в Междуучилищната викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“

Община Стара Загора ще осигури общински жилища на старозагорските шампиони по вдигане на тежести Габриел Маринов и Валентин Генчев

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали