Живко Тодоров: Никога не се е правило толкова за крайните квартали на Стара Загора, както през последните 4 години

Размер на шрифта: A A A


Радио Стара Загора

Водещ: Г-н Тодоров, строителни заграждения в северната част на комплекс „Верея" откъм страната на бул. „Цар Симеон Велики" в кръстовището с „Митрополит М. Кусев" повдигна въпросът какво ще се случва с дърветата там. Не прочетох никъде потвърждение или опровержение от страна на общината на обяснението и отговорите, които дадоха пред някои медии, включително и пред РРС – Стара Загора от фирмата инвеститор, че само една липа ще пострада от това, което ще се случва там. Един от първите въпроси, които получихме на фейсбук страницата на Радио Стара Загора, зададен от Алекс Борисов, е колко струва да отсечеш едно дърво в Стара Загора, независимо къде се намира?

Живко Тодоров: Нещата доста се преекспонираха специално за този строеж, който предстои да се случи в Стара Загора. Все пак искам да напомня, че това е частен терен и собственикът има съответните права по закон. Той може да внесе проект и ние нямаме право да откажем този проект да бъде реализиран, след като отговаря на всички законови изисквания. Що се отнася до това какво ще бъде отсечено, в центъра на парцела има една липа, която предстои да бъде премахната. Единствено за нея ще бъде издадено разрешение, защото самият проект включва премахването на тази липа. Инвеститорът е предложил да засади дръвчета на друго място в Стара Загора, за да се възстанови озеленяването. Доста от коментарите в тази посока са поради непознаване на въпроса. В конкретния случай няма значение какво ще се строи, разбира се, важно е от гледна точка на града, дали се строи ресторант или пицария, вместо казино. В крайна сметка това е право на собственика да избере. Общината не може да се меси в частен парцел, както и гражданите.

Водещ: От частната собственост към общинската. Прави впечатление, че на поредна сесия община Стара Загора разпродава своето имущество. Доста от имотите на общината са обявени за продажба. Става въпрос за няколко села край областния град – Малка Верея е едно от селата там. Доста ниска е цената на земеделската земя. Виждаме, че има и парцели, които граничат със строителните граници на населеното място. Лесно би могло да се промени предназначението. На какво се дължи това разпродаване?

Живко Тодоров: Не бих казал разпродаване. Това са земи, които преди това не са били използвани нито от общината, нито е имало преди това инвеститорски интерес. Когато искаме градът да се разраства, ние не искаме той да се развива само вертикално, а искаме и хоризонтално да се разширява – трябва да даваме възможност на съответните инвеститори за това. Да не говорим, че в момента има много хора, които се занимават със земеделие, със съответните програми по селските райони и получават евросубсидии. От тази гледна точка е по-целесъобразно Общината, там където има изоставени земи, които са в близост до селата, да ги дава на частни инвеститори, които да ги работят и които от следващия ден могат да създадат работни места, и да плащат данъци. Общината не е разпродала ценни терени, на които предстои да бъдат реализирани големи проекти или в центъра на Стара Загора. За предходните години е разпродадено имущество за над 50-60 млн.лв. В момента, това което се прави е да вървят редовните продажби. Ако се погледне през последните 3-4 години това, което е придобито като парцели, имущество и активи от Общината, е в пъти в повече. Само тролеите, които закупуваме са на стойност 10 млн. лв., автобусите, които ще купим, струват 30 млн. лв.

Водещ: Като споменахте тролеите. Защо по проекта за подобряване на атмосферния въздух град Плевен получава 40 тролейбуса, град Варна – 30, Бургас- 22, а Стара Загора само 8 броя, пита Ивайло Начев.

Живко Тодоров: Защото община Стара Загора има необходимост от толкова. Когато се прави европейски проект, за да се защити, си има съответните показатели, по които се изчислява колко тролея са необходими за града. Както вече казахме 14 ще бъдат придобити по транспортния проект, финансиран от ЕС и остават още 8, които се придобиват. С това се задоволяват всички нужди на Стара Загора от тролейбуси. Такава ни е транспортната схема. ЕС не дава пари за тролеи, които ще стоят на депо и няма да бъдат използвани. Между другото, това е предопределено от предходния мандат, когато е взето решение да се кандидатства с тролеи, а не да се закупят нови автобуси. В момента се поправя тази грешка и на Стара Загора ще бъдат дадени допълнително, за разлика от други общини, 30 милиона лева за закупуване на 55 автобуса, така че градът не е ощетен по никакъв начин.

Водещ: Аз искам нещо друго да ви попитам, г-н Тодоров, тъй като 90% от въпросите, които получихме са свързани с инфраструктурата на града. Някои са под формата на сигнали. Искам конкретно да ви задам въпроси, свързани с крайните квартали на Стара Загора. Деница Костадинов пита – защо не се прави нищо за квартал „Три чучура – север" ? Няма нито детски площадки, нито тротоари, нито инфраструктура. Тези въпроси са валидни и за останалите квартали на града.

Живко Тодоров: Трябва да ви кажа, че никога не се е правило за крайните квартали толкова, колкото се прави в момента. Знаете за кв. „Железник". Там беше изпълнен проект, който в крайна сметка облагороди инфраструктурата и поне такива проблеми, които ги има в другите квартали, бяха решени.

Преминаваме към кв. „АПК". Там беше направена канализация. Изцяло беше подменено водоснабдяването и бяха направени голяма част от улиците, за да бъдат в състояние хората да се придвижват по тях, защото освен кални алеи друго нямаше в квартала.

В кв. „Кольо Ганчев" също беше довършена канализацията. Водоснабдяването се подменя в момента. До месец, месец и половина ще бъдат направени и улиците, които се намират в западната част, т.е. в квартала ще имаме пълно подобряване на инфраструктурата.

В квартал „Зора" в момента са възложени няколко улици, които ще бъдат асфалтирани. Те ще бъдат ремонтирани и смятам, че хората ще оценят това, което се прави за квартала. Там също имаше проблеми с ВиК- мрежата, които са решени. В момента се прави и нова сграда, която ще обслужва обществените нужди на кв. „Зора". В нея ще има аптека, пенсионерски клуб и кметство. Допълнително ще бъда направено едно голямо междублоково пространство в квартала.

Що се отнася до кв." Самара 3". Там има спечелен проект по ПУДООС, който е на стойност над 5 млн. лв. Ще се поднови изцяло ВиК-мрежата. Ще бъдат направени всички тротоари, междублокови пространства и изцяло нови асфалтови настилки, което означава, че до края на годината кварталът ще придобие съвсем различен облик след провеждането на обществената поръчка и изпълнението на този проект.

В квартал „Самара 1", където се строи в момента църквата „Св. Игнатий Старозагорски", ще бъде облагородена инфраструктурата. Ще възложим едно голямо междублоково пространство до един от блоковете по бул. „Никола Петков". Направихме и осветление в квартала. Поддържаме детската площадка, едно междублоково пространство бе направено, бе ремонтирана и детската градина и въобще смятам, че и на крайните квартали се обръща внимание. В момента се работи по междублокови пространства в кв. „Казански" и „Три чучура – юг" и проблемите един по един се набелязват и където има най-голям обществен интерес, се правят съответните ремонти. Стара Загора имаше изключително окаяна инфраструктура в началото на мандата. Това го твърдя със съответната отговорност.

Водещ: Г-н Тодоров, а за квартал „Три чучура – север" да ни кажете няколко думи?

Живко Тодоров: ВиК поръчаха проект за подмяна на водопреносната и канализационна мрежа там. След като бъдат подменени всички тръби по ВиК- мрежата, Общината ще направи ремонт. Очаквам това да бъде най-късно през 2016 година, защото това са реалистичните срокове. Ако тази година ВиК бяха подновили мрежата, ние щяхме да направим ремонт на квартала. Общината дори гласува заем, с който да се направи необходимия ремонт, но той не беше изтеглен, заради неподменена подземната инфраструктура. В този случай е безсмислено да подновяваме тротоари и улици, а ВиК да ги разкопава. Имаме уверението на управителя на ВиК- Стара Загора Румен Райков, че се работи по въпроса и към края на година ще започне подмяната в този квартал.

ВОДЕЩ: Казахте, че е била в изключително лошо състояние инфраструктурата на Стара Загора в началото на мандата, същата констатация направихте тогава и за образователната инфраструктура. Остава обаче един въпрос - дали обещанието, което дадохте преди няколко месеца в следствие на инцидент в ПМГ „Гео Милев" ще бъде изпълнено, а именно да започне ремонт на сградата на училището в началото на лятото.

Живко Тодоров: Преди няколко дни бяха отворени ценовите оферти по обществената поръчка и очаквам, ако няма обжалване до един месец да започнем ремонтът, ако има обжалване, срокът ще се удължи до два месеца, защото такива са сроковете, в които можем да се справим. Предстои да отворим нова детска ясла -номер 2 , която в момента се завършва. Имахме одобрен проект наскоро за училището „Георги Райчев" в „Три чучура- север", за 4-та детска градина „Бреза" и за 13 ОУ, което е в „Три чучура – юг".

ВОДЕЩ: Отново въпрос за кв. Три чучура- север. В последните дни гръмна един случай в село Гърмен. Става въпрос за конфликт между българи и роми. Той ескалира заради силна музика. В тази връзка от фейсбук страницата на Радио Стара Загора въпрос от Станислав Джуров. Кога ще бъдат приложени реални и адекватни мерки срещу системното и денонощно ромско озвучаване и тормоз на всички живущи в квартала?

Живко Тодоров: Общината е направила абсолютно всичко възможно, свързано с прекратяването на това неприятно положение. МВР взе решение за създаване на ново районно управление, което ще бъде в кв. „Лозенец", т.е там ще има вече постоянно полицейско присъствие. Общината взе решение за предоставяне на стаи в т.нар. Ромски образователен център. Там ще се помещава полицейското управление за по-ефективен контрол. Трябва да се направи истинска общинска полиция чрез законодателни промени на национално ниво, която твърдя, че не съществува. В момента има общинска полиция, която е на щат и подчинение към МВР и ние реално нямаме назначени общински полицаи, които да подберем и назначим на трудови договори, за да изпълняват съответните функции към община Стара Загора.

Вторият въпрос е Общината да има много повече правомощия по съставянето на актовете, да може общински служители със специфични функции да изискват лични карти и да контролират. Знаете какъв е проблемът с екоконтрола в момента - служителите нямат право да му изисква личната карта.

ВОДЕЩ: За бърз отговор ще ви помоля на следващия въпрос. Пусковият срок за велоалеите беше на 23 май . Още километър и нещо не са готови. Няма табели и маркировка. Какъв е размерът на неустойката, която трябва да плаща фирмата-изпълнител или ще има сключен анекс?

Живко Тодоров: Не, анекс няма да се сключва. Всеки ден, според договора, има санкция, която фирмата трябва да заплати .

ВОДЕЩ: Категорично фирмата започва да заплаща?

Живко Тодоров: Разбира се! Никога не сме простили, на който и да било изпълнител на договор в Стара Загора по отношение на сроковете, които трябва да се спазват и на качеството. Дори няколко сме връщали да преправят алеите. Тук трябва да подчертая, че Общината не плаща за нито едно от нещата двойно, но контролира, когато нещо не се направи както трябва.

 

25.05.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали