Международна компания инвестира 20 млн.лв и открива 450 нови работни места в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A

Министър-председателят Бойко Борисов откри в Стара Загора нoвия зaвoд за производство на автомобилни уплътнения на международната компания „Стандард Профил груп", в който ще се реализира иновативна концепция за хибридно капсулиране на автомобилни уплътнения.
Инвестицията в новата производствена база, оборудвана с най-добрите технологии, е 10.5 млн.евро. Модерният завод е на площ от 10 300 кв.м. В момента броят на работещите в „Стандард профил" в Стара Загора е 1050, но се планира постепенно увеличение на персонала до 1500 човека до края на 2016 г.
„Инфраструктурата като се изгради, идват инвестициите", каза Борисов. По думите му, така се вдига икономиката. „Сега пускаме единия лот на „Марица", в рамките на месеци, като свърши археологията, магистралата ще бъде готова", обеща премиерът. По думите му, като бъде завършена, скоро старозагорци ще ходят „на кафе в събота и неделя до Истанбул за два часа". Борисов поясни, че това е една огромна инвестиция, от която България дава едва 10-15%, а всичко останало са европейски инвестиции. Той каза още, че се изгражда скоростната ж.п. линия Пловдив – Свиленград, в която са вложени 700 млн. лв. Според премиера трябва да се усвояват изцяло европейските пари по програмите до 2020 година.
„Доволен съм, че правителството изпълнява в пълния си обем всички европейски програми. Затова е този ръст на икономиката от началото на годината, защото има такива заводи, има и работни места", каза още премиерът.
„Това е прекрасна новина за Стара Загора, инвестиция за 21 млн.лв и нови работни места през следващите години. Тя показва, че България се развива, че бизнесът има условия и възможности за своите инвестиции. „Стандард профил" е пример за това как се прави бизнес в България", каза по време на официалното откриване кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който поздрави мениджмънта и работещите в компанията.
В новия завод ще се произвеждат уплътнения за „Опел Астра", най-новия модел на General Motors. Основни клиенти на фирмата са световни автомобилни гиганти като: „Фолксваген", „Фиат", „Рено", „Даймлер" и др.
На церемонията по откриването присъства и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, който благодари на Борисов и на цялото правителство за визията, която имат за общо бъдеще с Турция, за изграждане на обща зона за благоденствие. „България е най-важната и с най-голямо предимство от съседните ни страни", каза той.
Целият производствен обем на компанията за Европа, ще се предоставя от старозагорския завод, увери главният изпълнителен директор на „Стандарт профил" Турхан Семизер.

 

{joomplucat:907 limit=6|ordering=random}

 

28.05.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали