В Стара Загора работят по проект за насърчаване на предучилищното образование

Размер на шрифта: A A A

 

В старозагорската ЦДГ №24 „Радост" се проведе награждаване на децата, които се включиха в регионалния кръг на конкурса за рисунка по проект „Готови за училище" 2014-2015 г., който е реализиран от СНЦ „Свят без граници". Носителите на първите награди в двете възрастови групи продължават в националния кръг на конкурса. Резултатите от него ще бъдат обявени през следващата седмица.
По време на церемонията, освен наградите за децата, бе отбелязано и приключването на проекта, който цели да обърне общественото внимание към важността на ранното детско образование, като средство за преодоляване на бедността, която се предава от поколение на поколение.
„Поводът да се съберем тук е прекрасен, защото преди една година СНЦ „Свят без граници" успя да спечели проект, който подпомага развитието на децата и адаптацията им към учебните системи. Търси се възможност децата и семействата да бъдат убедени и ангажирани в интегрирането и проспособяването към условията на предучилищното образование", каза по време на събитието зам.-кметът Иванка Сотирова.
На територията на област Стара Загора проект „Готови за училище 2014 – 2015 г. " се изпълнява от Сдружение „Свят без граници" със съдействието на регионалния инспекторат по образование Стара Загора. С публична лотария, се разпределиха следните програмни интервенции към всяка от участващите уязвими общности (населени места): безплатно образование, безплатно образование и ваучер за храна, или контролна група. Инициативата в Старозагорско ще се изпълнява в ЦДГ 24 „Радост" - Стара Загора; ЦДГ 55 „Незабравка" с. Хан Аспарухово; ОДЗ 26 „Лилия" с. Хрищени; ЦДГ „Славейче" с. Габарево; ОДЗ „Детелина" с. Дъбово; ЦДГ „Златна рибка" с. Зимница; ЦДГ „Ален мак" с. Ръжена; ОДЗ „Детелина" с. Оризово и ЦДГ „Буратино" с. Черна гора.
Проектът има за цел да осигури важна за формирането на държавни политики информация относно подходите за увеличаване на обхвата и посещаемостта в детските градини в България, както и да насърчи цялостното включване в ранния образователен процес на деца от семейства в неравностойно положение. Дейностите по него се реализират с финансовата подкрепа на Фондация „Тръст за социална алтернатива", в сътрудничество със Световната банка.
„От 1 юли, работим и по инициатива и за подготовка на децата в предучилищна възраст от малцинствени групи. Така те ще имат равен старт в училище. Изпратили сме нужната документация за стартирането на услугата в Старозагорско до Министерството на труда и социалната политика. Очакваме отговор, за да бъдат организирани допълнителни групи по занимания, за да бъдат децата подготвени преди началото на новата учебна година", допълни още ресорният заместник кмет на Стара Загора.
През последните седем години България отбелязва напредък в областта на ранното детско образование. Налице е увеличение на посещаемостта в детските градини от 73% до 83,6%. Въпреки това, само 40% от децата от най-уязвимите общности, особено от ромската общност, посещават детска градина. Смята се, че именно това са децата, за които ранното образование може да има живото-определящ ефект.

{joomplucat:926 limit=5|ordering=random}
02. 07. 2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали