Община Стара Загора бе домакин на третата национална дискусия „Да! На българската икономика“

Размер на шрифта: A A A
Община Стара Загора бе домакин на третата национална дискусия „Да! На българската икономика“

В зала „П. Р. Славейков" на Община Стара Загора се проведе третото издание на националната дискусия от кампанията „Да! На българската икономика". Основни акценти на форума бяха възможностите за публично-частни партньорства в инфраструктурата и професионалното обучение. Темите, които дискутираха министри, представители на бизнеса, училища и университети, бяха промени в законодателството, които да подпомогнат осъществяването на публично-частни партньорства, европейски инфраструктурни проекти, алтернативи за финансиране, дуалното образование и други. Организатори на събитието бяха вестниците „Стандарт", Преса" и „Строител", Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Камарата на строителите.

В дискусията взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, проф. Костадин Костадинов, заместник-министър на образованието и науката, Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов проф. д-р инж. Николай Михайлов, председател на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" АД и ръководител на катедра "Пътища" на Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, главният редактор на вестник „Стандарт" Славка Бозукова, Пламен Енчев, зам.-главен редактор на вестник „Преса". На срещата присъстваха още областният управител на Стара Загора Георги Ранов, неговите заместници Маноил Манев и Мариана Кръстева, кметове от областта, общински съветници и медии.
„Стара Загора е община и регион, който има огромен потенциал, и който промени своя облик през последните години", подчерта министър Лиляна Павлова. „За да има развитие една икономика, първото и основно условие е да има политическа стабилност", посочи тя. „След това е необходимо да има предсказуема и предвидима политика на правителството, запазване на ниските данъци и реинвестиране в икономиката, коментира тя. Според нея три са основните показатели за растеж: наличие на образовани специалисти, привличане на инвеститори и развитие на различни видове инфраструктура", каза още министър Павлова. Тя подчерта, че близо 1,5 млрд. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" вече са предоставени на 39-те големи общини в България. Така те сами ще могат да определят своите приоритети, допълни тя. Министърът коментира, че ОПРР подкрепя две основни реформи – тези в образованието и в здравеопазването. 160 млн. лв. от програмата са предвидени за подкрепа на спешната помощ. С тези средства изцяло ще бъдат преоборудвани и ще бъде доставена апаратура за над 170 центъра за спешна помощ, допълни тя.
Акцент бе сложен и на темата за подготовката на специализирани кадри, които да допринасят за развитието на икономиката. Разисквани бяха възможностите за създаване на публично-частни партньорства между бизнеса и средните училища в сферата на образованието. Зам.-министър Костадинов обяви, че в Министерство на образованието вече е сформирана нова дирекция „Професионално образование", чиято цел ще бъде създаването на по-добри контакти между бизнеса и професионалните училища с цел обезпечаване с работна сила на възлови отрасли в икономиката, които в момента изпитват недостиг от кадри. За необходимостта от квалифицирани средни специалисти в строителството говори проф. д-р инж. Николай Михайлов. От думите му стана ясно, че ако бизнесът не се завърне в средното образование, то квалифицирани кадри няма да има.

   

2. 07. 2015 г.

Автор: община Стара Загора

Община Стара Загора и Общински съвет с искане за преработка на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Стара Загора

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали