Озеленяване

park_5_oktomvri.jpg

Парк "5-ти октомври" 

Паркът се намира в центъра на града. Създаден е през 1891г върху площ от 20 дка. Тук се намира паметникът "Защитниците на Стара Загора", въздигнат на 19 юли 1902г, а в близост до него е символичният основен камък с който започва възстановяването на разрушения град.

На 23 септември 1879 г. (нов стил 5 октомври) в парка е положен символичният основен камък, с който започва възстановяването на града, след опожаряването му.

В парка е разположен голям шадраван. През годините местната управа подобрява значително условията за престой и отдих в парка чрез подмяна на скамейките. В горната му част се намира паметника на антифашистите, а точно в центъра има паметник-монумент на загиналите в Балканската и Първата световна война. В края на градината има нарисувана шахматна дъска с атрактивни големи фигури за игра.

 

Парк "Митрополит Методи Кусев" (Аязмото)

Митрополит Методи Кусев инициира създаването му през 1895г като организира първата кампания по залесяването и превръща почти голия "Ахмак баир" в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия. "Аязмото" е любимо място на старозагорци за отдих на открито. Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение.

 

"Стационна градина"

Създадена е през периода 1898-1912г. Заема площ от 96 дка.

 

Парк "Тракия"

Градината заема площ от 11 дка, залесена и изградена през периода 1953-1972 г.

 

Парк "Загорка"

Паркът заема площ от 1060 дка, залесен е от 1958 г. В парка се намират 500-годишен чинар (Platanus orientalis) с диаметър 3,5 m и височина 17 m. и изкуственото езеро „Загорка“, което е в непосредствена близост до пивоварна „Загорка“. В парка са паспортизирани над 2700 дървета. През парка протича река Бедечка, дълга 34 км, ляв приток на Съзлийка.

 

Парк "Александър Стамболийски"

Паркът е създаден през 1959г на площ от 15 дка. В центъра му е издигнат паметник на загиналите старозагорци в Балканската война, Първата и Втората световни войни.

 

Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора 1877 г."

Мемориални комплекс "Бранителите на Стара Загора 1877г." представлява паметник, посветен на битката за Стара Загора от 31 юли 1877 г. В тази битка Самарското знаме и българското опълчение получават своето бойно кръщение. Паметникът е открит през 1977 г. по случай 100-годишнината от боевете за Стара Загора. Според историците, точно тук на това място се е помещавал контролния пункт, в който са се обсъждали плановете за придвижване на четниците. Към монумента отвеждат 100 стъпала, а в неговите основи се намира костница. На вечна стража под тях са шестимата български опълченци и руския офицер, символ на непреодолимата преграда на 6-те български дружини, които под командването на руските офицери за пръв път влизат в бой. Вечният огън в памет на загиналите гори в конструкция с формата на щикове.

 

Парк "Зелен клин"

Паркът е обновен по програма "Красива България". Официално открит на 22 септември 2007г.

 

Парк "Артилерийски"

Най-новият (изграден 2015-та) и модерен парк в Стара Загора се намира в западната част на града. Изграден е върху 70 дка, на мястото на бившите артилерийски казарми. Тревните паркови площи са около 35 000 кв. м. Засадени са много млади дървета, храсти и сезонни цветя, обособени са два алпинеума.

В парка е направен един централен шадраван - най-големият в Стара Загора. Той е облепен със стъклопластови плочки, а .в целия кръг са разположени разпръсквачите за водните ефекти. Отделно са направени сухи шадравани (в западния и южния край) и "японско езеро" с градина.

В парка има още: детски площадки с площ над 1000 кв. м. (отговарящи на най-съвременните изисквания за безопасност), четири спортни игрища за футбол на малки вратички, баскетбол, волейбол, бадминтон и тенис на корт, открита сцена за провеждане на различни прояви, мини зоопарк със различни видове птици.

Навсякъде средата е достъпна за хора с увреждания, като където се налага са изградени инвалидни рампи.

В югоизточната част на парка има паркинг за 200 автомобила.

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали