Общински приют за безстопанствени животни

Общински приют за безстопанствени животни се намира в гр. Стара Загора, кв.Зора на територията на Опитно поле, в близост до хипермаркет Метро. Основан е май 2004 г.

В приюта се настаняват временно безстопанствени кучета (родени като такива, загубени или изоставени от своите собственици). Капацитета на приюта е 50 броя кучета. Съгласно програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, от които са заловени. Не се връщат само кучета, които са заловени в близост до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и училища, както и  болни, на които им е необходимо лечение, и такива, които проявяват признаци на агресия.

В приюта се води регистър, в който се вписват пълните данни за всяко заловено куче. Всеки ден, включително в почивни и празнични дни, в обекта има дежурен служител, който да се грижи за настанените животни.

В приюта работят 6 човека - трима от тях са гледачи, двама ловци (екип по залавяне на кучета) и управител. Работното време е всеки ден, включително събота и неделя от 08:00 до 17:00 часа. Посещенията на граждани, които искат да разгледат кучетата или да си осиновят се допускат в рамките на работното време. За доброволци, които искат да разхождат и социализират кучета времето е от 13:00 до 15:00 часа всеки ден.

В Общинския бюджет всяка година се отделят средства за ефективното функциониране на Приют за безстопанствени животни. Разходите по пълната издръжка по приюта, включително ветеринарно-медицинско обслужване, храна, ремонти и подобрения се осигурява от бюджета на Община Стара Загора. Общината има сключен договор с ветеринарна клиника "Феникс", където се осъществяват всички ветеринарно-медицински манипулации, включително и лечение, ако е необходимо.
   
Ако искате да осиновите куче от приют за безстопанствени животни Стара Загора е необходимо следното:

  1.  Посещение в приюта и избиране на подходящо куче
  2.  Представяне на лична карта
  3.  Подписване на декларация за осиновяване, в която декларирате, че ще осигурите необходимите условия на живот на кучето и ще го регистрирате в съответната община.

 
Важно е да се знае, че взимайки куче от приют, освен че е напълно безплатно Вие не дължите данък при регистрацията му.
Всяко куче в приюта е кастрирано, обезпаразитено външно и вътрешно и ваксинирано срещу бяс и притежава ветеринарно медицински паспорт.

Телефон за връзка 0887 81 99 02
Актуални снимки и информация за настанените животни ежедневно се обновяват във фейсбук страницата на приюта 

Горещ телефон
за сигнали