Общински приют за безстопанствени животни

Общински приют за безстопанствени животни  се намира  в гр. Стара Загора кв.Зора  на територията на Опитно поле ,в близост до хипермаркет Метро.
Основан е май 2004 г. В приюта се настаняват временно безстопанствени кучета (родени като такива, загубени или изоставени от своите собственици). Капацитета на приюта е 50 броя кучета . Съгласно програмата за овладяване на популацията  и разпоредбите  на Закона за защита на животните безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта , обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, о които са заловени. Не се връщат само кучета, които са заловени в близост до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и училища, както и  болни , на които им е необходимо  лечение, и такива, които проявяват признаци на агресия.
    В приюта се води регистър , в който се вписват пълните данни за всяко заловено куче.Всеки ден, включително в почивни и празнични дни , в обекта има дежурен служител, който да се грижи за настанените животни.
В приюта работят 6 човека- трима от тях са гледачи, двама ловци(екип по залавяне на кучета)  и управител. Работното време е всеки ден , включително събота и неделя от 8 до 17  часа. Посещенията на граждани, които искат да разгледат кучетата или да си осиновят се допускат в рамките на работното време. За доброволци, които искат да разхождат и социализират  кучета времето е от 13 до 15 часа всеки ден.
   В Общинския бюджет всяка година се отделят средства за ефективното функциониране на Приют за безстопанствени животни. Разходите по пълната издръжка по приюта, включително , ветеринарно-медицинско обслужване, храна, ремонти и подобрения се осигурява от бюджета на Община Стара Загора .   Общината имат сключен договор с ветеринарна клиника" Феникс ", където се осъществяват всички ветеринарно-медицински манипулации, включително и лечение, ако е необходимо.
   
Ако искате да осиновите куче от приют за безстопанствени животни Стара Загора е необходимо следното:
 1.Посещение в приюта и избиране на подходящо куче
 2.Представяне на лична карта
 3. Подписване на декларация за осиновяване, в която декларирате , че ще осигурите необходимите условия на живот на  кучето и ще го регистрирате в съответната община
 
Важно е да се знае , че взимайки куче от приют, освен че е напълно безплатно Вие не дължите данък при регистрацията му
Всяко куче в приюта е кастрирано, обезпаразитено външно и вътрешно и ваксинирано срещу бяс и притежава ветеринарно медицински паспорт

Телефон за връзка 0887 81 99 02
 Актуални снимки и информация за настанените животни ежедневно се обновяват във фейсбук страницата на приюта 

Горещ телефон
за сигнали