Живко Тодоров: И работата на комплекс „Марица-изток“, и заплатите са гарантирани в момента

Размер на шрифта: A A A
Живко Тодоров: И работата на комплекс „Марица-изток“, и заплатите са гарантирани в момента

След като богата и зелена Германия дотира своите дружества с обезщетения за по-ранното затваряне, ние трябва да се борим да сме равноправни, категоричен е кметът

 

 

Работата на минно-енергийния комплекс „Марица-изток“ в момента е гарантирана, хората ще могат да си получават нормално заплатите, заяви тази вечер в Раднево градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров. Заедно със свои колеги кметове от региона той участва в среща със служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и с представители на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Нотификацията от Европейската комисия за допустима държавна помощ по повод приетите от парламента 250 млн. лева годишно за рекултивация на мините в продължение на 4 години все още се изчаква, каза министърът. Той обаче е оптимист заради проведени конструктивни разговори с Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕК. Владимир Малинов увери, че миньори и енергетици няма да останат без заплати при евентуално забавяне на решението – те ще бъдат гарантирани с кредит от БЕХ за 100 млн. лева и с още 50 млн. лева от търговска банка. А за ТЕЦ „Марица-изток 2“ са гарантирани количества от 300 мегавата в микса за еленергия за бита. А това води до съответния договор за изкупуване на въглища от мините, поясни министър Малинов.

„На практика буквално допреди месец работещите в комплекса бяха застрашени от масови съкращения - нещо, което сега няма да се случи и е хубаво, че министърът дойде да го гарантира“, изтъкна Живко Тодоров. „Защото в мините ще влязат 250 млн. лева през всяка година в рамките на следващите 4, хората ще бъдат ангажирани с рекултивация и ще получават заплатите си, тъй като над 60% от тази сума ще се разходват за заплати, осигуровки и социални придобивки“, отбеляза кметът на Стара Загора.

Той вече е оптимист, защото най-после разговорите са започнали да се водят отдолу-нагоре и да се отчита мнението на синдикатите и работещите в комплекса „Марица-изток“. „Другото положително е, че на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е гарантирано да работи до 1 юли през следващата година. Разбира се, през тази 1 година трябва да се мисли какво да се прави! Трябва да докажем пред Европейската комисия, че предприемаме мерки на общия фон да имаме по-малко количество кафява енергия, затова се говори за проектите за фотоволтаици, с които двете дружества да кандидатстват“, информира още Живко Тодоров. „В момента тръгва Програмата за развитие на регионите - знаете, че и синдикатите, и местната власт участваме в подкомитета. И с тези проекти, които двете дружества ще разработят, ще си поставят фотоволтаици, тъй като 3 млн. лева на месец е консумацията на електроенергия от „Мини Марица-изток“. Инсталират ли се фотоволтаици, тези 3 млн. лева може да се спестят. И това ще стане с европейски пари, българските данъкоплатци няма да ги дават, няма да излизат от бюджета тези средства“, каза още Живко Тодоров.

„През следващата 1 година и двете дружества трябва много да работят, за да докажат и пред ЕК, че предприемаме всички необходими действия да намалим въглеродния отпечатък“, добави кметът.

Той коментира скорошното си посещение в Германия, за да почерпи опит – там са приели специални закони за Зеления преход, закон за ранно пенсиониране на миньори и за обезщетения. „Само към компанията RWE ще има 2 млрд. и 800 млн. евро, платени от държавата по споразумение между държавата и частното дружество. Обезщетяват ги затова, че ще затворят по-рано, държавата отделя и 15 млрд. евро допълнително, които да бъдат вложени в регионите по различни проекти. И там е абсолютно нормално държавата да подпомага този сектор – защото тяхната дейност спира не поради търговски, а поради политически решения, така ни казаха те“, разказа пред медиите Живко Тодоров.

„И ние като държава трябва да се борим да бъдем равноправни, защото не може германците да са по-европейци от нас, а ние да сме по-малко и те да имат право да дотират своите дружества и да им дават обезщетения, а пък ние да се чудим как в момента да оправдаем искането си пред ЕК. Затова казах, че държавата не си е мръднала пръста през последните години, защото тук на практика искаха да приключат целия комплекс без с нито 1 стотинка да се помогне на тези хора. Дори в Германия, които са най-зелени и богати, не постъпват така!“, отсече в заключение Живко Тодоров.

Автор: Нина Цанева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали