Зам.-кметът Надежда Чакърова на 24 май: Образованието и културата са устоите на всеки народ, всяка нация и на всяко общество

Размер на шрифта: A A A
Зам.-кметът Надежда Чакърова на 24 май: Образованието и културата са устоите на всеки народ, всяка нация и на всяко общество

С водосвет, отслужен от Негово високопреподобие архимандрит Богослов и свещеници от старозагорската епархия започна тържественото честване в Стара Загора

„Уважаеми учители, просветни и културни дейци, старозагорци и гости на града, скъпи деца, ученици, студенти, приемете поздравленията от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров за деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Днес засвидетелстваме благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното – човешкото знание и познанието на света. Благодарим ви за това, че вие, просветителите, сте тези, които образовате и разпалвате любовта към думите, словото и науката в децата, за да станат те достойни, успешни и почтени хора. Образованието и културата са устоите на всеки народ, всяка нация и на всяко общество. Днес можем да кажем, че 24-и май е най-истинският, най-българският празник. Празник на празниците! На тази дата отново искам да заявя, че сме изключително горди с успехите на старозагорските ученици, деятели в сферата на науката, образованието и културата. Всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен и интелигентен град, славата му да бъде винаги жива! Отново, Честит празник!“, каза в словото си зам.-кметът по „Образование и младежки дейности“ на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

С думи към старозагорци и гости се обърна и Негово високопреподобие архимандрит Богослов. „Днес е празник на буквите! Ден, в който искри нашето възродено минало. Време за чудното и славното дело на нашите братя. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е наш национален празник, в чиито шевици са втъкани както признателността ни към светите равноапостоли Константин-Кирил философ и Методий, така и благодарността ни към Бога, който избра нашата прекрасна родина и народа ни да съхранят дара, приготвен за целия славянски род. От България писмеността преминава при руси, сърби и румънци. Носи живот и дух, открива хоризонтите на добротата и правдата. Светите братя не само извършват делото да изнамерят глаголицата, но превеждат богослужебните ни книги от гръцки на славянски език и така полагат началото на славянската писменост, литературата и културата. С много труд и себеотрицание се стараят сътворението от неуморните им сърца да достигне до нас“.

Своя поздрав към великото дело на светите братя Кирил и Методий отправи и един бъдещ ученик – Иван Иванов от четвърта група от Детска градина „Славейче“ със стихотворението „Аз съм българче“. 

Знамената на Република България, на Европейския съюз и на Стара Загоря бяха издигнати в присъствието на наградените с награда „Млада Загора“ и Стара Загора“ - Стилян Стоянов – ученик от XII а клас в ТГ „Княз Симеон Търновски“, Кристиан Христакиев – ученик от XII а клас в ППМГ „Гео Милев“, Мария-Роза Мирчева – ученичка в VI клас от VI ОУ „Свети Никола“, Симона Динчева – ученичка в XII клас от СУ „Железник“, Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера - Стара Загора, Мима Петрова – главен учител по френски в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, проф. д-р Юлиан Ананиев, д-р по медицина, декан на Медицински факултет при Тракийски Университет – Стара Загора, Динко – директор на СУ „Иван Вазов“, Димитринка Петкова – педагогически съветник в ППМГ „Гео Милев“, Педагогически колектив на Начално училище „Димитър Благоев“, НУМСИ „Христина Морфова“,  Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra” и Държавен куклен театър –Стара Загора.

В края на церемонията, по традиция,  стотици балони се издигнаха в небето над Стара Загора, за да ознаменуват тържественото честване на празника. Така бе дадено и началото на празничното шествие на всички училища, детски градини, читалища, културни и образователни институции по пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“.

Официални гости на събитието бяха още заместник-кметовете на Община Стара Загора Павлина Делчева, Милена Желева и арх. Мартин Паскалев, областният управител на Стара Загора Ива Радева и нейните заместници Теодора Нончева и Методи Марков, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, народни представители, почетни граждани на Стара Загора, представители на различни държавни и местни институции. Водещ на събитието бе Георги Георгиев от Драматичен театър „Гео Милев“.

В 12.00 часа, на площада пред Общината се даде началото на концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата.

Редица съпътстващи събития паралелно ще радват старозагорци и гости на града - изкуството на дърворезбата - уъркшоп за деца има в Художествена галерия - Стара Загора, а от 18.00 часа жителите и гостите ще могат да се насладят на клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби  от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други.

От 15.00 ч., Регионален исторически музей - Стара Загора организира детска работилничка по калиграфия, а от 17.00 часа в  изложбена зала „Лубор Байер“ показват „75 години Райчо Чакъров” - колекция от лични графики, дарение на Галерията под липите.

На 24 май празнуват и селата Хан Аспарухово (11.00 ч.), Борилово (16.00 ч.) и Кирилово (18.30 ч.).

С вход свободен по случай Деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност са Художествената галерия, Регионалният музей и Музей „Неолитни жилища” в Стара Загора. 
 

Автор: Стефани Бабадалиева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали