Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев се включи в конференция на тема „Европа в България: Общо бъдеще“

Размер на шрифта: A A A
Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев се включи в конференция на тема „Европа в България: Общо бъдеще“

Конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ събра днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Стара Загора представители на местното и държавното управление, които да очертаят приоритетните сфери и да споделят перспективите и предизвикателствата пред Старозагорска област и Югоизточния регион, от който е част тя.

Във фокуса на дискусията бе кохезионната политика, или политика на сближаване на ЕС, през настоящия програмен период. Представени бяха добри практики и успешни проекти от предходния програмен период – 2014-2020 г. Целта на инициативата на БТА е да информира и да насърчи открит диалог по темата.

„За мен е удоволствие и чест да съм част от конференцията по проект „Европа в България: Общо бъдеще“. Насочваме усилия към енергийната ефективност, с цел да подобрим мерките в обществените сгради, използвайки възможностите на проектното финансиране по програмата. Залагаме на обновяване на големи административни, спортни и културни сгради. Подготвяме за реновиране сградите на двете библиотеки в центъра на града, както и на стадион „Берое“, уточни зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев. Той допълни още, че се държи на качественото изпълнение на енергийното обновяване на жилищните сгради – проект, който в момента се реализира и тече приемът на документи. Танев посочи, че се очаква и възможността за поставянето на фотоволтаични системи върху покривите за покриване на необходимостта от електричество.

„Приоритетна област остава и образователната инфраструктура и социалната такава. Към момента, Община Стара Загора изцяло е обновила почти всички детски ясли и градини, както и училища. Наблягаме и върху домовете за възрастни хора в общината - ще подадем проектно решение за тяхното обновяване, както и на няколко други сгради от такъв тип, които да подобрят физическата среда при социалните услуги“, допълни зам.-кметът.  Продължава целенасочената работа и към създаване на STEМ кабинети в училища, в които няма все още такива центрове, както и към подобряване средата на живот в професионалните гимназии с  изграждането на общежития и други.

Радостин Танев подчерта, че Община Стара Загора и бизнесът в града работят много добре и това е една тенденция, която се надява да продължи. От думите му стана ясно още, че приоритетно остава и развитието на индустриалните зони, както и привличането на инвестиции.

„Стара Загора е последователна по изпълнението на кохезионната политика“, заяви Георги Симеонов, директор на Дирекция "Инвестиции и европейски програми" на Общинска администрация. Той даде подробности по някои от големите проекти, реализирани през настоящия програмен период в града.

Инж. Георги Станчев, управител на общинско дружество "Тролейбусни и автобусни превози", даде повече информация по проекта, който вчера бе представен в депото на общинското дружество. Бяха показани 18 от общо 33-те модерни електробуса, които допринасят за модернизирането на градския транспорт в града.

Област Стара Загора е сред най-динамично развиващите се региони в България със стратегическо значение за българската енергетика и икономика. Това отбеляза и Стоян Стоянов, заместник областен управител на Стара Загора, по време на местната конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“.

Десет са одобрените национални програми съгласно споразумението за партньорство на Република България и Европейската комисия за програмния период 2021 – 2027 година. Това каза Радка Тилева, управител на Областния информационен център в Стара Загора по време на местната конференция, организирана от БТА. Те са на обща стойност 25 милиарда лева, от които 21 милиарда са средства от Европейския съюз, а 4 милиарда са национално съфинансиране, стана ясно още от думите ѝ.

Сред участниците във форума бяха още ректорът на Тракийски университет - проф. Добри Ярков, кметът на община Мъглиж - д-р Душо Гавазов, заместник-кметът на община Гълъбово - инж. Пламен Бараков, Петко Минчев - старши експерт по социални дейности в Община Чирпан и други.

Автор: Красимира Кънева

15 спектакли са част от конкурсната програма на Международния куклено - театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ тази година

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали