Вече питаме Горещия телефон какво да правим с ненужните си вещи

Размер на шрифта: A A A
Вече питаме Горещия телефон какво да правим с ненужните си вещи

Новата опция дава подробна информация как и къде се предават ненужни вещи и отпадъци, съобщи ресорният заместник-кмет Радостин Танев

 

 

Във вашия дом се подмятат стар матрак или неработещо радио, след ремонта са останали кутии с излишна боя, а гардеробът е разчистен от умалелите дрешки на детето? Стопаните се чудят какво да направят с всички тези неща, а какво решение вземат нехайните сред тях се разбира най-често, когато забележим непотребните вещи натрупани около контейнерите за смет.

Това не е работещото решение, още по-малко пък в полза на природата. А какво е то – вече подсказва Горещият телефон на Община Стара Загора. Телефонът 0800 15 737 е популярен като номера, на който старозагорци подават сигнали – най-често оплаквания за нарушаване на обществения ред или за неправилно паркирани автомобили.

Горещият телефон вече има нова опция, която дава отговор на хората как да постъпят с излишното у дома си, оповести днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев. След набиране на номера се натиска бутонът с цифрата 2 и любезен глас осведомява, че това е начинът да се получи цялата информация за предаване на различните отпадъци.

След това вече идват по-прецизните и конкретни съобщения. За строителните отпадъци от ремонтни дейности се натиска цифрата 1. И старозагорецът научава, че ако извози излишния моноблок или старите плочки от банята до Регионалния център за управление на отпадъците в Стара Загора, няма да заплати такса за до два тона годишно.

За едрогабаритните отпадъци от дома се натиска бутонът 2. За непотребните дрехи, обувки и ненужен домашен текстил указанията са след докосване на цифрата 3. Но и без Горещ телефон гражданите виждат специализираните контейнери за дрехи, разположени на достъпни места из целия град. По този начин те дават втори шанс на ненужния текстил и не го оставят да гние сред природата.

Още няколко възможности за конкретна информация предлага Горещият телефон на Община Стара Загора. За разделно събрани отпадъци от опаковки, хартия, пластмаса, стъкло и метал се натиска 4; за излязло от употреба моторно превозно средство – моля, натиснете 5, казва Горещият телефон; за лекарства с изтекъл срок на годност, негодни за употреба бои, химикали, перилни препарати и др. – 6. Бутонът 7 е за инфо как гражданите да постъпят с електрическо и електронно оборудване, излязло от употреба, а осмицата е за разделно събрани черни и цветни метали.

Молим хората да бъдат отговорни, защото чистотата на нашия град Стара Загора зависи от задружните усилия на всички ни, апелира зам.-кметът Радостин Танев. Нека да се възползваме от новата опция на Горещия телефон, тя ясно и подробно разяснява какво да сторим с ненужния ни отпадък и как коректно да освободим дома си от него, вместо да загрозяваме тротоарите със захвърлени вещи, призова зам.-градоначалникът на Стара Загора.

Автор: Нина Цанева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали