В старозагорско училище отбелязаха началото на Европейския месец на киберсигурността

Размер на шрифта: A A A
В старозагорско училище отбелязаха началото на Европейския месец на киберсигурността

В зала „Д-р Светлозар Дойчев“ в ППМГ „Гео Милев“ в Стара Загора дадоха начало на Европейския месец на киберсигурността. Събитието #15 Cyber Security Talks Bulgaria (CSTB) е част от мащабна инициатива, целяща всеки месец да отваря темата за киберсигурността пред млади хора в различни градове.

Инициатор на събитието в Стара Загора е Ралица  Бояджиева, учител и създател на клуб „Киберсигурност“ към Математическата гимназия, която е получила подкрепата на директора на „Гео Милев“ Мариета Петрова. „Благодаря, че имаме възможност да сме домакин на този форум. За първи път училище отваря вратите си за такова събитие и съм сигурна, че ще бъде полезно за всички ни. Имаме десет преподаватели по „Информатика“ и „Информационни технолоии“, които са на наистина високо ниво. Вярвам, че имаме възможност да бъдем първата гимназия, която да изведе киберсигурността като водеща тема.“, сподели Петрова и благодари за подкрепата, която училището получава от Община Стара Загора. Гости на 15-тата CSTB среща бяха зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Радостин Танев, началниците на отделите "Образование" и "Инвестиции" - Станимира Димитрова и Росица Райкова, общественият посредник Иванка Сотирова, областният управител Ива Радева и началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, директори на училища и ученици. 

„Не бъдете само консуматори на дигиталните мрежи и технологии, бъдете креативни създатели на нови такива, но винаги с акцент върху дигиталната безопасност. Защото все по-често ще се отваря темата за киберсигурността. Успех на форума!“, пожела ресорният зам.-кмет на Стара Загора Надежда Чакърова. 

 „През последните години работим доста за привличането на различни събития по темата с киберсигурността, особено сред подрастващите. Целта е тук, в Математическата гимназия, където са учили и съм убеден, че учат и ще учат занапред много имена от високотехнологичния бранш, може да се срещнем с различни експерти и да стартираме диалог“, каза по време на събитието Радостин Танев. Той покани лектори и ученици на предстоящото събитие ZagoraDev, което е насочено към перспективите и предизвикателствата на новите и модерни технологии.

В лекцията се включиха Боряна Попова – възпитаник на ППМГ „Гео Милев“, Антон Пулийски, създадел на КиберКлуб, Миглен Евлогиев от Хакер.бг, Павел Георгиев, организатор на CSTB срещите. Темите бяха актуалните за съвремието - дронове и киберсигурност, какво е да си хакер, безопасността в интернет.

Kahoot игра с въпроси по темата в края на лекцията донесе освен полезни знания на учениците, така и интересни награди. 

Автор: Красимира Кънева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали