Стотици старозагорци допринесоха за чистотата и зеленината в общината

Размер на шрифта: A A A
Стотици старозагорци допринесоха за чистотата и зеленината в общината

Стотици жители на Стара Загора и на почти всички села от общината се погрижиха на Благовещение за чистотата и зеленината пред домове, офиси, паркове и градини. Осигурени за кампанията „Заедно за една по-чиста Стара Загора“ бяха чували и ръкавици, различни видове храсти и дървета.

Част от пролетната кампания бе и залесяването на разделителната линия на бул. „Крайречен“. Предстои за приветливостта да допринесат още дървета от вида Рустифина. Аранжировката включва още и бели камъни, за да се получи естествен контраст, който допълнително да освежи пространството. Зеленината бе увеличена и при външната алея на парк „Бедечка“ с липи, чинари и лирови дървета. Инициативата включи още и освежаване на паркова мебел в различни междублокови пространства.

Една от алеите на най-предпочитаното през почивните дни място за разходка в града – парк „Митрополит Методий Кусев“, бе почистена от безброй опаковки, картонени и пластмасови чашки, торбички и кърпички. В екосъобразната инициатива на Аязмото се включиха зам.-кметовете на общината Радостин Танев, Надежда Чакърова, Красимира Чахова и Милена Желева, секретарят на администрацията Делян Иванов, общински съветници, както и ентусиазирани представители на почти всички дирекции и отдели.

За почти месец, в предварително обявената регистрационна форма, участие заявиха представители на институции, бизнес, неправителствени организации, учебни,  здравни и социални заведения, домоуправители. Широк бе интересът и от малките населени места.

Конкурсът, който отново търси най-добре поддържано междублоково пространство, очаква своите участници до 25 май. Всеки, който се грижи за уюта и пъстротата около дома или работното си място, може да изпрати снимки, адрес и телефон за връзка на електронен адрес [email protected]. Получените фотоси ще бъдат публикувани в официалната страница на Дирекция „Транспорт, чистота и екология“ във фейсбук, където ще очакват подкрепа до края на месеца. Победителите ще получат своите награди на 5 юни, когато е Световният ден на околната среда.

Община Стара Загора традиционно ще подкрепи и друга екологична кампания на 25 март – „Часът на Земята“. Сградата на Общинска администрация ще остане без осветление от 20:30 до 21:30 часа в знак на съпричастност с инициативата на международната природозащитна организация WWF. Мотото тази година е „Общ дом. Общо бъдеще“ и поставя фокус върху опазването на местообитанията на дивите животни.

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали