Стара Загора се поклони пред Христо Ботев и загиналите за национално освобождение

Размер на шрифта: A A A
Стара Загора се поклони пред Христо Ботев и загиналите за национално освобождение

147 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев, както и подвига на знайни и незнайни герои за национално освобождение, бяха отбелязани на 2-ри юни с тържествен общоградски ритуал в Стара Загора.

„Днес отново сме тук, пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър. Отново е време за слова, за силни думи, време е за знамена и сирени, защото Ботев имаше една голяма мечта и една молитва – да види свободна, независима, просперираща и модерна България. Едва ли си е представял, когато пише баладата си „Хаджи Димитър“, че думите  – „тоз който падне в бой за Свобода – той не умира“, ще се отнасят и за самия него. Много са примерите в българската история, пред които се прекланяме, но малцина за онези, заставащи редом един до друг в пантеона на великите българи. Дълги са героичните страници в нашите история, много са примерите за непоколебим дух и саможертва в името на една единствена цел – единството и просперитета на нацията“, каза в словото си ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева. „Нека не забравяме думите на Ботевите четници, когато слизат и целуват земята под краката си – да живее България! Поклон пред паметта на всички герои!“, допълни тя.  

Сред официалните гости бяха зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев и Надежда Чакърова, председателят на Общинския съвет Мария Динева заедно с общински съветници, заместник-командир на Втора тунджанска механизирана бригада полк. Емил Симеонов, областният управител Иван Чолаков и неговия заместник Стоян Стоянов, Ректорското ръководство на Тракийския университет, представители на политически и граждански организации, признателни граждани.

По традиция Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират преклонението пред подвига на знайните и незнайни герои. Водещ на ритуала бе актрисата Светла Тодорова - директор на Драматичен театър „Гео Милев“, заедно с възпитаници на Театрална школа „Жест“. В ритуала участваха Духовият оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада.

Точно в 12.00 часа воят на сирените оповести едноминутно мълчание в знак на поклон пред делото на Ботев и загиналите за свободата на България. 

 

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали