Синдикалисти от полската „Солидарност“: Въгледобивът е без алтернатива

Размер на шрифта: A A A
Синдикалисти от полската „Солидарност“: Въгледобивът е без алтернатива

Само с обща колаборация по проблемите на „Зелената сделка“ ще помогнем на хората от региона, дефинира зам.-кметът Радостин Танев

 

Само съвместна работа между синдикатите, представителите на местната изпълнителна власт и всички заинтересовани страни може да ни помогне и да ни обедини около правилните стъпки, които да предприемем оттук-нататък по „Зелената сделка“. Това определи пред медиите днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев. Повод за изявлението му бе 3-дневната визита в региона на зам.-председателя на синдикат „Минно дело и енергетика“ към „Солидарност“ Войчех Илницки, който е и председател на мина Конин. Той и негови колеги са разговаряли с ръководството на „Мини Марица-изток“, посетили са и един от рудниците. „Солидарност“ е най-големият синдикат в Полша.

„Проблемите ни са едни и същи, както и подходите ни за решаване на проблемите: въвеждане на ранното пенсиониране за миньори, рекултивацията на земи да се извършва от работещите в мините, а не от външни фирми, както и сходен е начинът за привличане на инвеститори“, изброи зам.-градоначалникът. И поясни - средствата, които са готови да отпуснат Евросъюзът и държавата, да бъдат насочени директно към бизнеса. „Тоест, ако има компания, готова да наеме човек от минно-енергийния комплекс, тя да получи средства, гарантиращи заплатата му за следващите 2 години или поне част от неговото възнаграждение. Това е искане и на бизнеса в Стара Загора“, припомни Радостин Танев.

„За нас въглищата нямат алтернатива, ако въгледобивът в Полша спре, ние трябва да живеем в землянки“, обяви пред журналистите Войчех Илницки. И добави, че в неговата страна 80% от произведената електроенергия е от въглища. Радвам се, че виждам такова разбиране от страна на местната власт в Стара Загора, изключително важна е нейната подкрепа за хората, засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика, добави гостът от Полша.

Как в Полша се справят с предизвикателствата, пред които ги е изправила прословутата „Зелена сделка“ – обобщено може да се каже, че не се надяват на европейски средства, а изцяло разчитат на помощ от държавата. Имат споразумения от години, които отстояват, мините им продължават да работят и към днешна дата, при това с дългосрочни договори. Плащат квоти за въглеродни емисии също като при нас. Имат споразумение с Европейската комисия за ранно пенсиониране и други социални привилегии за работниците.

„Виждаме колко много работни места в Европа се затварят; производствата се пренасят в Китай и Индия, където не се спазват никакви екологични мерки. Но вече Европа се събужда, започват протести и само те ще доведат до победа на здравия разум“, отсече полският синдикалист. „Грижа за природата – да, но не може ние да затваряме своите производства, а на няколкостотин километра от нас някой да гори гуми, къде е екологията, не трябва да се прибързва със „Зелената сделка“, апелира Войчех Илницки.

„За днешния ден въглищата нямат алтернатива! Единствената алтернатива е, ако бъде изградена атомна електроцентрала, но те не се строят бързо, а в момента в Полша няма нито една АЕЦ“, заключи зам.-председателят на миньорския синдикат на „Солидарност“.

 

Автор: Нина Цанева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали