Шест предложения ще разгледат общинските съветници в Стара Загора на извъндредно заседание през февруари

Размер на шрифта: A A A
Шест предложения ще разгледат общинските съветници в Стара Загора на извъндредно заседание през февруари

Общо шест са предложенията, които ще бъдат разгледани на предстоящата сесия на Общинския съвет в Стара Загора на 13 февруари. Извънредното заседание ще започне в 10.00 часа в зала „П. Р. Славейков“ в Общинска администрация. Това обяви председателят на ОбС Ивета Лазарова на пресконференция днес. Част от дневния ред на старейшините за гласуване е Програмата за управление на Община Стара Загора за мандат 2023-2027 година, Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, даване на съгласие за реализиране на проект за основен ремонт на лекоатлетическа писта на тренировъчен стадион „Берое“, приемане на тазгодишния бюджет, промени в структурата на Общинска администрация, както и избор на управител на „Диагностично-консултативен център – I Стара Загора“ ЕООД.

Пред медиите, по проектобюджета на Общината за настоящата година подробности даде общинският съветник и председател на ресорната постоянна комисия към ОбС Емил Христов. „Бюджетът е балансиран и е най-висок, в сравнение с всички, които сме имали до този момент в Стара Загора“, коментира Христов. 

Общата рамка на предложения бюджет е в размер на 255 237 216 лева, като 4 282 417 лева са от Европейски програми. За държавни дейности сумата е 168 749 514 лева, а за местни дейности - 78 425 540 лева и 3 780 445 лева за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи. Текущият бюджет е близо 225 млн. лв., а Капиталовият  е малко над 25 млн. лв., стана ясно от думите му. 

„Тези 67% за държавни делегирани дейности говорят за намаляване на собствените ни приходи. Това е тревожно и зависи изцяло от политиката на държавно ниво. В това число се налага да се мисли все повече в посока държавна финансова децентрализация. Предложението на Националното сдружение на общините в Република България е 2% от платените суми от жителите към държавата да остават в полза на конкретните общини. За Стара Загора това би означавало около 20 млн. лева допълнителен приход към 2022 г.“, допълни още председателят на ПК по бюджет и финанси.  Той подчерта, че кметът Живко Тодоров и екипа му са се срещнали с всички политически групи в местния парламент. По време на разговорите са били дадени добри предложения, а атмосферата е била ползотворна за конструктивен диалог. „Да, не всички ще подкрепят така направения проект за бюджет, но всеки има право да има свое мнение и виждане“, сподели още Христов.

През три етапа е преминал конкурсът за избор на управител на общинското дружество „Диагностично-консултативен център – I Стара Загора“, като двама кандидати са предали своите документи за участие - д-р Георги Любомиров Лисичков и д-р Станимир Димитров Андонов. Това обяви председателят на ОбС Ивета Лазарова. Те са представили пред съответната комисия необходимите програми за развитие и управление на дружеството, като с по-висок брой точки е класиран д-р Андонов. Той е допуснат и до последния – трети, етап – събеседване. Предстои на 13 февруари Общинският съвет да гласува предложението на Комисията по избор на управител, която бе с председател общинския съветник Недко Кузманов. 

 

Автор: Красимира Кънева

ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ са тазгодишните победители в Междуучилищната викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“

Община Стара Загора ще осигури общински жилища на старозагорските шампиони по вдигане на тежести Габриел Маринов и Валентин Генчев

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали