Ротари клуб - Стара Загора-Берое с дарение за материалната база на музей „Неолитни жилища“

Размер на шрифта: A A A
Ротари клуб - Стара Загора-Берое с дарение за материалната база на музей „Неолитни жилища“

СНЦ Ротари клуб – Стара Загора-Берое направи дарение за подобряване на материалната база на музей „Неолитни жилища“. Със средствата в размер 8 335.00 лв. бе извършена подмяна на осветителните тела в експозицията „Праисторическото изкуство в Старозагорско“ и фоайето на музея. Закупен е и интерактивен дисплей за залата, в която е експонирана двуетажната неолитна къща.

„Искрено благодаря на Ротари клуб - Стара Загора-Берое за направеното дарение, за да може тези прекрасни образци, най-богатата праисторическа колекция в Европа, да получат нов облик чрез новото осветление и да се радват посетителите тук“, изказа благодарност директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. Той обяви, че на 18 май – Международния ден на музеите, официално ще бъде приветстван клубът с дарителско свидетелство, в знак на благодарност за помощта.

„Радвам се да бъда тук и да виждам този нов облик. Помня, когато дойдох преди време, за да разбера какво е нужно за помещението и днес, когато виждам резултата от свършеното пред себе си, съм истински щастлив. Това са безценни експонати, които заслужават да бъдат представени по този красив начин пред всички туристи и хора, които се докоснат до тях“, каза президента на  Ротари клуб – Стара Загора-Берое Антон Тонев. Той допълни, че инициативата на клуба е свързана с проект, който е насочен към запазването на националните богатства, идентичност и история.

Благодарности за безвъзмездната помощ отправи и зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. „Преди няколко месеца, когато дойдохме в музея с Антон Тонев беше много по-мрачно, а в момента осветлението отговаря на най-новите тенденции и изисквания, за което искрено благодарим. Общината инвестира тук много, но разбира се няма как да успява да покрие всички нужди. Покривът бе ремонтиран, както и пространството в непосредствена близост до музея, което е много важно за нас. Дейностите по него ще продължат, за да бъде въведен ред и да има достатъчно място с необходимите знаци, обозначаващи паркирането за посетителите на музей „Неолитни жилища“, за да бъде решен този не малък проблем“, обясни Милена Желева. Тя поясни, че вече има и комбинирани билети, където и този безценен обект присъства. „Надявам се скоро да можем да се поздравим и с електронна платформа за тяхната продажба“, допълни ресорният зам.-кмет.

Автор: Стефани Бабадалиева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали