Пролетен празник зарадва посетителите на Станционната градина в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Пролетен празник зарадва посетителите на  Станционната градина в Стара Загора

С пролетен празник официално приключи проектът „Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на „Станционна градина“ в Стара Загора“. Концертът започна с изпълненията на  Общинския духов оркестър и продължи с изявите на танцовите и певчески състави от Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“, град Стара Загора. На сцената се изявиха творческите формациите при Читалището - Вокална студия „Розов свят“ с ръководител Веселин Божков, Детска вокална група „Звездопад“ с ръководител Марияна Желязкова, Детска танцова школа към АНПТ „Зорница“ с ръководител Йоана Герлимова, АНПТ „Зорница“ с главен художествен ръководител акад. Кирил Тодоров, които радваха присъстващите с емоционалните си изяви. Богатата танцова програма, създадена от оригинални танцови движения, костюми и музика, завърши с българско хоро.

Припомняме, че по време на ремонтните дейности е извършена реорганизация и изцяло подновяване на алейната мрежа с подчертаване на главната пешеходна ос север–юг, свързваща централната градска част с централна гара, посредством оформяне на три площадни пространства. Основните акценти, разположени по протежението на главната пешеходна ос, включват „Компас“ при северния вход на градината, „Фонтана“ в централното пространство и „Символа“ при гаровия площад. Бяха оформени паркови зони наситени със спортни функции, монтиране на съвременни спортни съоръжения. Изградени са велопарк с велоатракции, площадка за ролери и скейтборд, детски площадки за различни възрастови групи и нов фонтан, който съчетава в себе си динамика, мултимедийни технологии - светлинни, музикални и водни ефекти. Изцяло подменена беше парковата мебел и осветителните тела с нова съвременна визия

С реализирането на проекта се създаде устойчива, естетична и безопасна паркова среда, допринасяща за по-високо качество на живот, по-голяма сигурност за гражданите.  Станционната градина се превърна в отлично място за спорт, отдих и развлечения.

Общата стойност на проекта е 4 394 004. 54 лв., от които безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е в размер на 4 млн.лв. 

Гости на празникa бяха зам.-кметът Милена Желева, главният архитект на община Стара Загора арх. Виктория Грозева, ръководителят на проекта инж. Лариса Иванова, инж. Димитър Друмев – ръководител на обекта и др.

Автор: Община Стара Загора - Пресцентър
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали