По-ниски цени на абонаментните карти за обществения транспорт предлага Община Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
По-ниски цени на абонаментните карти за обществения транспорт предлага Община Стара Загора

Предложение за нови и по-ниски цени на абонаментните карти за градския транспорт ще предложи кметът на Стара Загора Живко Тодоров на общинските съветници на февруарското им заседание. Това обяви той по време на пресконференция днес. „По този начин искаме да насърчим използването на градския транспорт. Компенсациите за редовните пътници ще бъдат още по-изгодни", подчерта градоначалникът. Заедно със своя ресорен заместник Радостин Танев, председателя на Общинския съвет Мария Динева и управителя на "Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД инж. Георги Станчев представиха някои от новите облекчени условия за превоз на пътници на територията на общината. 

 „Важно е да отбележим, че към момента цените за учащи и пенсионери са синхронизирани изцяло с решението на Министерски съвет, което гласи – намаление със 70% за учащи в града и селата, както и 40% за пенсионери в града и селата. Предложението, което ще представим за гласуване в Общински съвет, е за допълнителни компенсации в тарифата на обществения транспорт“, коментира Радостин Танев.

Новите цени ще бъдат, както следва -

за вътрешноградски транспорт,  ученическата абонаментна карта, от 10 лева да струва наполовина. Цена за ученическа абонаментна карта за срок от 3 месеца - сега на цена от 30 лева, да стане 15 лева. За пенсионерите на възраст над 68 години - цената за абонамента карта от 26 лева да стане 22 лева.

 „Още нещо, което ще запишем, е промяната в размера на прага на минималната пенсия за отстъпките в цените. Към момента прагът е 470 лв. Нашата идея е да се увеличи и сумата да стане 510 лева, което би било в полза на още пенсионери, които биха могли да се възползват от компенсациите“, допълни Танев. Така цена на абонаментна карта за хората над 68 години, с доходи по-ниски от 510 лева, ще бъде на цена от 12 лева, а не както до сега 18.

Предложенията за по-ниски цени в междуселищен транспорт са разделени на няколко зони, касаещи селата от общината. „Примерът, който давам е със село Дълбоки, което е с най-много закупени карти за учащи. Цената на абонамента карта в момента е 41лв, намаляваме на 16,40лв.“, уточни още зам.-кметът.

„Подкрепям изцяло предложението на кмета Тодоров и неговия екип и това, което зависи от мен ще бъде направено, за да можем още на следващото заседание да вземем решение, което безспорно е в ползва на хората“, каза председателят на местния парламент Мария Динева.

Ако предложението на Общинска администрация получи одобрение, новите и по-изгодни цени за абонаментни карти 

Автор: Стефани Бабадалиева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали