Петзвездно жури ще оценява филмите от конкурсната програма на „Златната липа“ 2024

Размер на шрифта: A A A
 Петзвездно жури ще оценява филмите от конкурсната програма на „Златната липа“ 2024

Петима утвърдени кинотворци от Европа ще бъдат строгите съдници, които ще оценяват качествата на филмите, включени в конкурсната програма на XI-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024.

Председател на журито тази година ще бъде един от водещите български филмови критици д-р Геновева Димитрова.

Тя е родена в Плевен. Завършила е руска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов. От 1991 до 2018 е редактор във в. „Култура” до спирането му. До края на 2019 работи като киновед в Българска национална филмотека. Има много публикации в периодичния и специализирания печат. От 2020 до 2022 води седмична колонка за кино във в. „Труд”. От 2022 - във в. „Филтър”.

Автор е на книгите “Кино в края на века. Български фигури и игрални филми – поглед от 90-те” (издателство “ЕА”, 1999) и „Въртележки на абсурда. Руското игрално кино (1991-2011), издателство „Валентин Траянов”, 2011.

Хоноруван преподавател по кино в СУ „Св. Климент Охридски” в магистърска програма „Преводач-редактор“.

Сценарист е на документалните филми “Нощ в София” (2008) и “Offline?” (2017) на Станислава Калчева (награда на «Академика» от «Златен ритон»).

Член е на Управителния съвет на Съюза на българските филмови дейци, член е на Съюза на българските журналисти и на ФИПРЕССИ. Участвала е в журита на международни и национални фестивали. Била е неведнъж член на НХК към ИА Национален филмов център за игрално и документално кино.

Има няколко номинации и награда за оперативна критика на СБФД през 2006. Номинирана е седем пъти за оперативна критика и от Българската филмова академия и получава наградата през 2016. Носител е на наградата за теория на БФА за книгата „Въртележки на абсурда. Руското игрално кино (1991 - 2011). Носител е на наградата „Златен век – звезда“ на Министерството на културата, 2019.

Латвийският режисьор, сценарист и редактор Линда Олте ще бъде член на журито. Тя е позната на почитателите на фестивала „Златната липа“ с филма си „Сестри“ (2022), който участва миналата година в конкурсната програма и спечели цели три награди – за най-добър филм, за най-добра женска роля и за най-добър режисьор.

Линда Олте работи дълги години в латвийската телевизия по няколко успешни програми, документални филми и сериали. Работата на Линда по документалния филм “My Father the Banker” (2015) ѝ носи национална филмова награда за най-добър монтаж. В момента разработва следващия си игрален филм “The Child”.

Полският режисьор Мариуш Гжегожек ще бъде вторият член на авторитетното жури.

Той е филмов, театрален и телевизионен режисьор, сценарист, сценограф, графичен художник, филмов продуцент.

Завършва режисура в Полската национална филмова, телевизионна и театрална школа в Лодз, а от 1989 г. преподавател и художествен ръководител на много студентски филми там. През 2012 г. е избран за ректор на Филмовото училище в Лодз и заема тази длъжност до 2020 г.

През 1993 г. прави дебютния си игрален филм “Conversation with a Cupboard Man”, който е поканен на основния конкурс на Международния филмов фестивал във Венеция, където получава наградата за най-добър дебют, последван от Специалната награда на журито в Гдиня, наградата на Анджей Мунк и Голямата награда в Александрия.

Автор е на музикални и документални филми, посветени на изключителните фигури на съвременната музика, като Арво Парт, Мередит Монк, Гия Канчели, Павел Шимански и други, чието творчество е вдъхновено от средновековната и полската народна музика.

Една от големите му страсти е компютърната графика и дизайн. Автор е на много плакати и публикации за театри в Полша. Член на Европейската и Полската филмова академия и дългогодишен експерт към полският филмов институт.

Актрисата от Великобритания Пандора Джоунс е третият член на журито. Тя започва кариерата си в киното и телевизията още като дете. Между 6 и 16-годишна възраст тя заема главните роли в филмовата трилогия на Гарет Джоунс: “Desire”, “Delight” и “Delirium”.

Репертоарът й включва както екранна, така и сценична актьорска игра; като има роли в лондонския театър “Блумсбъри”.

Пандора е и автор на няколко сценария, като един от тях е  за телевизионния сериал “AMERICANA”. През 2024 г. тя се присъединява към компанията “Scenario Films” като изпълнителен директор по развитието, а в момента отговаря за международния игрален филм “Dead Men’s Music”, чието действие се развива в Украйна, както и за албанско-британската продукция “The Bellgirll”, където работи  в сътрудничество с Английската национална опера.

Четвъртият член на международното жури на „Златната липа“ 2024 е филмовият и визуален творец, спечелил множество награди, Санжин Малесевич. Той е роден в Баня Лука, Босна и Херцеговина, но от много години живее и твори в САЩ. Включен е в списъка „40 под 40“ влиятелни Лонг Бийч творци.

Най-успешните проекти на Малесевич са късометражните филми “Tetched” (2016) и “Toni” (2022). С “Toni” печели множество награди като Best of the Fest Award и награда на публиката на фестивала за късометражно кино в Холивуд, Лос Анджелис също така печели награди и на Serbian Fantastic Film в Белград.

Автор: Стефани Бабадалиева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали