От 1 октомври стартира автоматичната система за таксуване на пътници в обществения автобусен и тролейбусен транспорт на Община Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
От 1 октомври стартира автоматичната система за таксуване на пътници в обществения автобусен и тролейбусен транспорт на Община Стара Загора

От 1 октомври жителите и гостите на Стара Загора ще могат да се възползват от предимствата на изградената автоматична система за таксуване на пътниците по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020. Това стана ясно по време на проведения днес информационен ден. Той започна в изцяло обновеното работно хале на тролейбусното депо, където са подменени дограмата и външните индустриални врати. Извършено е топлинно саниране на сградата и покрива.

Зам.-кметът Йордан Николов и представители на фирмата изпълнител демонстрираха начините за използване на автоматичната система за таксуване на пътници в тролейбусния и автобусния транспорт на Община Стара Загора.

„Електронната система за таксуване представлява технологичен модел, който предлага гъвкавост и управление в реално време. То напомня банковите профили или акаунти, чрез които се създава персонален идентификационен код, съхраняващ базата данни на потребителя“, обясни Борислав Горов, представител на фирма „Телелинк“. „Това дава предимство, защото дори физически картата за транспорт да липсва, акаунтът пази всичко необходимо“, подчерта той. От фирмата представиха нагледно колко лесно може да бъде управлявана цялата система, което ще улеснява както потребителите на градския транспорт, така и транспортния оператор.

В рамките на проекта има оборудвани три пункта за издаване/активиране на билетни продукти и карти. Те се намират на бул. „Патриарх Евтимий“ № 81, бул. "Руски" №1 и в кв. "Железник", ул. Загорка №1. В тях жителите и гостите на града ще могат да закупуват карти и да презареждат своите профили. Ще бъдат въведени три вида електронни безконтактни карти. Първият вид ще бъдат Персонализирани - картите ще бъдат поименни и на тях ще бъде отпечатано името и снимката на лицето, на което е издадена картата. Вторият вид ще бъдат Неперсонализирани - при тях няма да се изписва и отпечатва име и снимка на притежателя. Те ще могат да се зареждат периодично с избран продукт. Третият вид карти са Нискостойностните - те ще позволяват осъществяването на няколко пътувания в обществения транспорт. За ползващите градския транспорт с отстъпки (пенсионери, ученици, студенти и други) електронните карти ще са персонифицирани със снимка на ползвателя им. Те ще бъдат издавани единствено в трита билетни центъра.

На 10 спирки в града вече са поставени билетни машини, на които жителите и гостите на града ще могат сами да закупуват билети, както и да презареждат електронните си карти.

От 1 октомври ще могат да бъдат използвани и 77 машини за продажба на билети, които са монтирани на борда на превозните средства. Те са снабдени със специализирани принтери и за секунди отпечатват избрания билет. Автоматите разполагат със 7-инчови, чувствителни на допир (touch) екрани, предназначени за избор на тарифа и закупуване на билет. Настроени са да приемат български монети с номинал от 10 ст., 20 ст., 50 ст., 1 лв. и 2 лв. Тези устройства не връщат ресто.

Жителите и гостите на града могат да закупят билет или пакет от билети за пътуване и чрез мобилното приложение "Transport Stara Zagora". 

Веднага след качване в превозното средство пътникът трябва да валидира своята карта или билет за пътуване. Това ще се извършва чрез доближаване на съответния превозен документ до мястото на четеца на някой от валидаторите, с които са оборудвани автобусите и тролейбусите.  Щом бъде отчетена регистрацията, на монитора на устройството се изписва часа на използване.

Зам.-кметът Николов припомни, че при закупуване на абонаментни електронните карти стойността на пътуването ще бъде по-ниска от 1 лев. Например, абонаментната електронна карта за една градска линия за 30 пътувания в рамките на месец ще бъде с цена  21 лева, т. е. 70 стотинки на пътуване.

На събитието присъстваха още Димитър Авджиев, управител на общинската фирма „Автобусни и тролейбусни превози“, както и ръководителят на проекта Мирослава Шопова от Община Стара Загора.

 

Автор: Павлина Дудева

Горещ телефон
за сигнали