Община Стара Загора и Microsoft България ще си сътрудничат за развитието на IT сектора

Размер на шрифта: A A A
Община Стара Загора и Microsoft България ще си сътрудничат за развитието на IT сектора

Община Стара Загора беше домакин на онлайн среща между кметът Живко Тодоров и Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България, и част от неговия екип - Ева Попова, регионален мениджър Публичен сектор и Гергана Русева, мениджър продажби сектор Образование.

Повод за срещата беше обсъждане на възможности за сътрудничество между компанията и Община Стара Загора под надслов „Да отключим бъдещето чрез образование и модерна администрация – Стара Загора“. Инициативата на кмета Живко Тодоров има за цел дългосрочно развитие на Стара Загора и трансформиране на икономическия профил на града чрез дигитални, иновативни и зелени решения. Каузата обединява усилията на местната власт, бизнеса, образователния и научен сектор за реализиране на пълния потенциал на града.

„В днешно време, когато технологиите съпътстват целия ни живот и когато благодарение на технологиите ние оставаме свързани, това ни показва колко трябва да инвестираме в този сектор. Трябва да помагаме на младите хора да се развиват в правилната посока, именно затова основахме новата гимназия по компютърни науки и математически анализи „Миню Балкански“  в Стара Загора“, откри срещата градоначалникът. Той допълни, че целта на учебното заведение е да подготви младите хора за новостите в сектора на информационните технологии и да им даде добро образование, на което могат да стъпят в последващото си развитие. Тодоров припомни, че от тази учебна година в Тракийски университет бяха разкрити нови специалности в областта на IT технологиите, което е още една положителна насока на развитие на града и региона.  „Ние ще продължим да помагаме и сме готови да изградим общинска програма, която да подпомага обученията както на учениците, така и на учителите. В Стара Загора има много ученици, които придобиват езикови умения“, категоричен бе кметът. Тодоров благодари на Мicrosoft като заяви, че партньорството ще бъде много ползотворно и за двете страни.

„Навлизаме в ера на още по-дълбоки и динамични дигитални трансформации. Трансформации, които ще концентрират в още по-голяма степен добавена стойност. Ние като образователна система трябва да се подготвим и да подкрепим максимално сектора на информационните технологии. Това е сектора с най-динамично развитие през последните години“, обясни по време на срещата министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той бе категоричен, че в бъдеще почти всички професии ще изискват задълбочени дигитални умения. Министърът допълни, че се инвестира в обучението по информационни технологии в училище.

Вълчев поздрави Община Стара Загора за създаването на гимназията по Компютърни науки и математически анализи като обобщи, че това е мислене в бъдещето и далновидност на развитие.

Сред инициаторите за провеждане на срещата бе и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който обяви, че проектите в сектора на информационните технологии и аутсорсинга на бизнес услуги в България за периода от 2017 – 2020 г. са  25 с общ размер на инвестициите  85.35 млн. лв. и разкриване на 3219 нови работни места.

Министър Борисов бе категоричен, че  развитието на IT секторa е най-силно през изминалата 2020 г. въпреки пандемичната криза, защото от всички 34 сертифицирани проекти по ЗНИ – 10 са във високотехнологичните услуги, с общ размер на планираните инвестиции над 80 млн. лв. и 1589 нови работни места.

Министър Борисов напомни, че има създадена вече и нова Агенция за иновации, която ще бъде в тясно сътрудничество с Министерството на икономиката, Министерството на образованието и науката, научните среди и бизнеса, за да може най-бързо и ефективно да се задоволят нуждите на икономиката и развитието на образователна инфраструктура.

Не на последно място, той сподели, че по негово предложение и по предложение на министър Красимир Вълчев, е взето решение за сключване на Споразумение за сътрудничество и разбирателство между нашата страна и Microsoft.

„Приветстваме този тип мислене и сме готови да бъдем партньори, да вървим заедно по този път. Горди сме с това, което видяхме в Стара Загора“, заяви изпълнителен директор на Microsoft България Калин Димчев. Той допълни, че компанията инвестира дългосрочно в различни платформи за подобряване на уменията. "В България има над 27 000 души, възползвали се от обучителните ни програми. Готови сме да си сътрудничим с всеки с ясна визия и стремеж за развитие, като ще се радваме да го направим с образователните институции и бизнеса в Стара Загора“, категоричен е Димчев. Участниците в срещата се обединиха около идеята, че влагането на средства в образование може да доведе инвеститори, а създадените от тях работни места да привлекат млади хора да работят и живеят в Стара Загора и региона.

Докторът по информатика в Софийски университет Андрей Бъчваров определи инициативата на Microsoft България като мотивираща работодателите от IT сектора като него да започнат по-активна инвестиция. Toй се ангажира в създаване на дигитални умения поне на 30-40 деца от Стара Загора, които да се обучат през Телерик Училищна Академия.

По време на разговорите бяха представени различни възможности и добри практики на компанията – приложения за обучения, за развитие на регионални администрации и др. Договорено бе експертите от Microsoft България да споделят добри практики и идеи, реализирани в други страни.

Участие във форума взе ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков, зам.-кметът Иванка Сотирова, началникът на РУО Татяна Димитрова, съоснователите на „Телерик Училищна Анадемия“ Васил Терзиев и Бойко Яръмов, представители на Българска стартъп организация BESCO, директори на училищата и част от бизнеса в Стара Загора.

 

Автор: Община Стара Загора - Пресцентър

Да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин“ доц. Злати Златев предлагат старозагорски общественици и творци

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали