Национален фолклорен фестивал „В сърцето на Тракия“ събира 20 любителски танцови формации под липите

Размер на шрифта: A A A
Национален фолклорен фестивал „В сърцето на Тракия“ събира 20 любителски танцови формации под липите

Фестивалът „В сърцето на Тракия”, посветен на Празника на Стара Загора – 5 октомври, ще се проведе за пети път под липите. Тази година, в двата фестивални дни – 24 и 25 септември, на сцената в парк „Артилерийски“ ще си дадат среща 20 любителски танцови формации с близо 360 участници - от Стара Загора, София, Пловдив, Габрово, Тутракан, Велико Търново, Търговище, Елена, Банкя, селата Крумово, Джулюница, Краснова, Дълбоки и други.

Първият ден започва в 13.00 часа с фестивалната програма на участниците, като в началото ще има общо представяне на групите с три хора от тракийската фолклорна област - Трите пъти, Ръченица на хоро и местното Боалийско хоро. На следващия ден, 25 септември, от 11.00 часа започва „Учебен час на открито“ - разучаване на хора от различни фолклорни области с гл.ас.д-р Благовеста Калчева от Катедра „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив. Всички желаещи могат да се включат в учебния час, дори и да не са част от фестивала.

В събота от 14.00 до 16.00 часа и в неделя от 11.00 до 13.00 часа - деца и младежи от града ще могат да вземат участие в проект мозаечно пано „Децата - цветята на града“ около чешмата в близост до сцената, като изработят цветя от рециклирани фаянсови плочки по предварително зададен образец.

На 25 септември, неделя, успоредно с фестивала „В сърцето на Тракия“, от 10.00 до 12.00 часа, около шадравана в парк „Артилерийски“ ще се проведе и тематично свързан ученически празник „На село“, организиран от Клуб „Роден за приключения“.

За спомен от фестивала всеки клуб ще отнесе със себе си сувенир от Регионалния исторически музей Стара Загора, грамота за участие и рекламни материали за града ни, а всеки участник ще получи стикер с логото на фестивала за спомен от Стара Загора, запечатал Тракия в сърцето си.

Организатори на фолклорната инициатива са Община Стара Загора и Народно читалище "Родина-1860".

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали