На публично обсъждане представиха Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „По пътя на Античността“ в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
На публично обсъждане представиха Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „По пътя на Античността“ в Стара Загора

Събитието е част от изпълнение на един нов подход за инвестиции, проекти и програми в цялата страна. В основата му е залегнало партньорството, което обединява, за да се постигнат по-мащабни резултати. Под името „По пътя на Античността“ се представи Интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен и Югоизточен регион. В него си партнират три общини Пловдив, Стара Загора и Хисаря.

„Това е една наша обща концепция, чрез която целим да покажем нашето културно-историческо наследство. Заедно с общините Пловдив и Хисаря залагаме на този интегриран продукт, тъй като за нас е важно този туристически маршрут да бъде работещ.“ - каза Милена Желева заместник-кмет „Култура и туризъм“ при Община Стара Загора.

Заместник-кметът на Община Пловдив - Пламен Панов с ресор „Култура, археология и туризъм“ сподели: „С това обществено обсъждане днес правим една много голяма крачка напред към това тази на идея да се развие и да стане реалност. Когато правим истински партньорства добре е този път, който е дълъг да го извървим с приятели. Аз виждам в лицето на Община Стара Загора и Община Хисаря, че ще направим нещо, което ще има реален ефект върху посещаемостта и солидни инвестиции в културното наследство.  

Интегрирания териториален туристически продукт, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточен регион е с общ размер на безвъзмездната финансова помощ от 57,7 милиона лева.

По Програма „Развитие на регионите“ са включени три обекта.

Археологически комплекс на Старозагорски минерални бани с включени селищна могила с храмова постройка, ритуално стълбище и римски терми /бани/. Ще бъде извършено възстановяване на храмовата постройка и ритуалното стълбище; допроучване на римските терми и локализиране на нимфеума, изграждане на зелена инфраструктура; извършване на консервация, реставрация и социализация на целия археологически комплекс в съвременна среда, вкл. баня от османския период

Куполна гробница от югозападния некропол на Августа Траяна, находяща  се в централната градска част на Стара Загора. Дейности по изготвяне на  инвестиционен проект, консервация и реставрация.

Антични гробници от Югоизточния некропол на Августа Траяна допроучване на археологическия обект; извършване на аварийна консервация и реставрация на археологическите структури; изграждане на защитна постройка над   археологическите паметници; социализация на обекта и  превръщането му в туристически парк с експозиция и посетителски център.

Като част от мерките, необходими за ускоряване на екологичния и цифровия преход и за подобряване на устойчивостта на екосистемата на туризма е заложено създаването на единен електронен билет за туристически продукт по трите проекта, както и обновяването на информационно-туристическия сайт на община Стара Загора, с включването на нови дигитални услуги и превод на чужди езици за удобство на чуждестранните туристи.

В дейностите по маркетинг и реклама на туристическия маршрут ще бъдат включени и учениците от ПГ по облекло и хранене „Райна Княгиня“, гр. Ст. Загора - партньор по концепцията. В рамките на тази дейност ще се организират опознавателни екскурзии и посещения на обектите, чрез които представители на уязвими групи ще се докоснат до културно-историческо наследство, ще се запознаят с професиите, обслужващи туристическите атракции.

Участие в публичното обсъждане взеха още директорът на Регионален исторически музей Петър Калчев, представители на културните институти в града и общински съветници.

Автор: Жейна Желева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали