„Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй” е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон 2023”

Размер на шрифта: A A A
„Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй” е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон 2023”

За дванадесета поредна година в навечерието на Никулден, „Нумизматичен салон“ събира ценители в Регионалния исторически музей в Стара Загора. „Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй” е темата на тазгодишното му издание, което се открива на 5 декември, вторник, от 17.30 ч. в Малка изложбена зала.

Целта на изложбата е да се покажат монети, употребявани от местното население през различните периоди от съществуването на Стара Загора, като се започне от времето на неоткритото предполагаемо тракийско Берое IV в. пр. Хр. и се стигне до османския период.

Експонират се монети, които са открити само в самия град, но не и в околностите му или в близките села. Освен монети от разкопки са показани и монети от дарения, сред които дарения на основатели и активисти на Археологическото дружество „Августа Траяна” и видни старозагорци - Атанас Кожухаров, Димитър Сливков, Христо Райков, Атанас Илиев, Георги Русески,  от по ново време на Мария Влашка, арх. Ваня Тончева и др.

Специално внимание се отделя на монетите, сечени от Августа Траяна. Градът е имал правото да сече монети от император Марк Аврелий, началото на II в. до император Галиен, средата на III век. Между изложените монети има такива с оригинални сюжети, като богинята Тюхе с корона във вид на крепост с три кули, Речен бог в подножието на хълм с крепост (вероятно Аязмения връх), Крепостна порта и др. 

Акцентира се върху монетите от по-мащабно проучени обекти като Форума на Августа Траяна и открития наскоро и частично проучен Източен некропол на града, намиращ се в градинката при ул. „Христина Морфова”. Наблюденията върху монетите от този некропол и новооткритите в него черепи с изкуствена деформация позволяват да се направят изводи за етническия произход на някои от погребаните в него. По всяка вероятност се касае за алани, които са сродни на прабългарите и след 371 г. след сблъсък с хуните част от тях се отправят от местоживелищата си в Кавказ на запад като достигат и до Берое. Виден техен представител е Аспар, който спасява Берое от хуните в средата на V век. В чест на Аспар жителите на града издигат паметник, чийто постамент с надпис е запазен и до днес.

В изложбата са представени любопитни факти за периодите в които са циркулирали монетите, като се обръща внимание на античните и средновековни  имена на града, техния произход и значение. Любопитен факт е, че съвременното име на Стара Загора съдържа названието на Тервеловата област Загора, което е включено и в най-ранното (XV в.) османо-турско име на града Загра-и Ески хисар „Старата крепост на Загора”.

д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел Нумизматика в РИМ, Стара Загора

Автор: Красимира Кънева

ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ са тазгодишните победители в Междуучилищната викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“

Община Стара Загора ще осигури общински жилища на старозагорските шампиони по вдигане на тежести Габриел Маринов и Валентин Генчев

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали