Младежки обучителен семинар за репродуктивното и емоционалното здраве се проведе в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Младежки обучителен семинар за репродуктивното и емоционалното здраве се проведе в Стара Загора

Медицински Факултет на Тракийски Университет бе домакин на безплатен обучителен семинар, посветен на сексуалното, репродуктивно и емоционално здраве, здравословното хранене и активния начин на живот. Събитието, насочено към младите хора на Стара Загора, бе инициирано от фондация „Искам бебе“, Асоциация на студентите-медици в България (АСМБ) – Стара Загора и доброволци в партньорство с Община Стара Загора и Тракийски университет.

Инициативата се провежда рамките на иновативния проект „Младите българи - архитекти на промяната“, подпомогнат от Министерство на младежта и спорта. Семинарът в Града на липите бе част от обиколката на фондация „Искам бебе“ в 12 областни града, която стартира през миналата година и ще продължи до месец март 2024г.

„От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров ви поздравявам за поредната добра и ползотворна инициатива, която е в подкрепа на най-милото за всяко общество – децата. Екипът на Фондация „Искам бебе“ в годините доказа, че може да изпълни със съдържание различни събития, проекти, каузи. Убедена съм, че през последните 15 години, заедно с вас, сме допринесли за развитието на една по-здрава и по-знаеща общност. Община Стара Загора винаги ще помага с каквото е нужно, защото вашата кауза е истински смислена и с добавена стойност. Пожелавам ви ползотворно събитие, в което съм сигурна, защото виждам толкова много знаещи и можещи хора тук в залата“, приветства заместник-кметът Павлина Делчева.

„Благодаря ви, че избрахте Стара Загора и Медицински факултет на Тракийски университет за провеждането на този семинар! Благодаря ви и за това, че се обръщате към нашите студенти не само като към хора, на които им предстои да планират своите семейства, но и като към бъдещи медици и носители на вашето послание – защото съм сигурен, че чрез тях то ще стигне до много други млади хора на тяхната възраст“, каза в приветствието си към аудиторията проф. Юлиян Ананиев – декан на факултета.

Основните теми, които бяха обсъдени с участниците в семинара, бяха превенцията и профилактиката на репродуктивното и сексуалното здраве, емоционалното здраве, значимостта на навременното родителство и проблематика като изчерпването на яйчниковия резерв, пред която немалко млади двойки се изправят. Специален акцент в дискусията бяха също така и физическата активност, активния начин на живот, здравословното хранене и диетиката като ключови фактори благополучието на всеки човек.

Водещите лектори в семинара бяха Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ „Света София” – София, д-р Светлана Моминска – началник отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ - Велико Търново, Катя Симеонова – психолог, както и гл. ас. д-р Камен Симеонов - преподавател по теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка, а в ролята на модератор влезе Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“.

Сред специалните гости на събитието бяха още д-р Антония Тодорова – началник-отдел „Здравеопазване и социални дейности“ на Община Стара Загора, както и доц. Боряна Парашкевова – заместник-ректор на Тракийски университет.

Автор: Стефани Бабадалиева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали