Кметът на Стара Загора, Живко Тодоров: В Стара Загора институциите са обединени за развитие на образованието

Размер на шрифта: A A A
Кметът на Стара Загора, Живко Тодоров: В Стара Загора институциите са обединени за развитие на образованието

„Стара Загора е добър пример как може да вървим заедно в една посока- Община, Тракийски университет и бизнес“, каза днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той присъства на работна среща с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кмета Иванка Сотирова, областния управител Гергана Микова и академичната общност на Тракийския университет.

„Срещата днес бе крайната фаза на всичко, което сме работили в последните месеци. Благодаря на министър Вълчев за подкрепата за създаването на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Отдавна бизнесът искаше такова училище. Радвам се, че институциите в Стара Загора са обединени, защото това е начин да запазим младите хора, да има регионална икономика“, каза кметът  Живко Тодоров.

Стана ясно още, че днес е подписан и план-приемът за Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи. Тя ще стартира през учебната 2020/2021 г. с две паралелки с прием след седми клас, а в следващите години те ще се увеличат до шест- по две за всяка от трите специалности.

За директор на учебното заведение е назначена Мая Найденова, която е доказан специалист, работила е в ППМГ „Гео Милев“ и в СУ „Максим Горки“.

Съвсем скоро ще започне ремонтът на сградата, ако още тази година се наложи да се осигури общежитие, Община Стара Загора е готова да използва базата на други училища.

Подписано е и споразумение за сътрудничество с Тракийския университет, където се откриват нови специалности в областта на компютърните науки.

Според министър Вълчев симбиозата между висше училище и гимназия е успешен модел, той е убеден, че и в Стара Загора ще бъде така  „Инициативата е Стара Загора да стане център за развитие на информационните технологии“, допълни той. По думите му всички сектори в обществото ще изискват IT специалисти.

„Нашето категорично желание е учебната година да започне присъствено, електронното обучение ще остане аварийна алтернатива. То не може да бъде заместител за началното обучение, както и за обучението за уязвимите групи“, категоричен бе министърът.

Според доц. д-р Добри Ярков, ректор  на Тракийския университет, старозагорското висше училище има своето място в националната карта на България и в региона. Разкриват се 8 нови специалности, между които „Информатика и компютърни науки“ и  „Комуникационна и компютърна техника“ в помощ на IT сектора. Вече са подписани договори за сътрудничество с ППМГ „Гео Милев“  и новата гимназия. От есента ще заработи и Лаборатория по виртуална реалност в помощ на студентите.

Автор: Павлина Дудева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали